назад
21.09.16

Учасники бойових дій звільняються від обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності

fsdf43534Учасники бойових дій та інваліди війни, що визначені законом, інваліди I групи, які особисто керують належними їм транспортними засобами, а також особи, що керують транспортним засобом, належним інваліду I групи, у його присутності, звільняються від обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності (далі — ОСЦПВ, або як кажуть в народі, “автоцивілка”) на території України.
Відшкодування збитків від дорожньо-транспортної пригоди, винуватцями якої є зазначені особи, проводить Моторне (транспортне) страхове бюро України у порядку, визначеному Законом України “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів” від 1 липня 2004 року № 1961-IV зі змінами.
Тобто, якщо ви є учасником бойових дій (далі – УБД), якщо ви їздите самостійно за кермом свого авто, вам не потрібно оформлювати “автоцивілку” (тільки потрібно постійно мати з собою посвідчення УБД).
 
Звертаємо увагу, що генеральна довіреність не є документом, що підтверджує право власності на автомобіль. Але водій, який керує автомобілем учасника бойових дій, повинен обов’язково мати страховий поліс, у такому випадку, пільговик може оформити страховий поліс ОСЦПВ 1 типу на своє ім’я. Даний поліс покриватиме діяльність всіх водіїв, які керують транспортним засобом на законних підставах (Пункт 2.1 (ґ) Постанови Кабінету Міністрів України “Про правила дорожнього руху. Або водій може мати власний страховий поліс 2-го типу на своє ім’я. 2 тип ОСЦПВ поширюється на особу, зазначену в полісі, яка керує транспортним засобом на законних підставах.
У випадку, якщо пільговик є пенсіонером, то йому вигідніше оформити страховий поліс 1-го типу, так як пенсіонерам передбачені 50% знижки на придбання “автоцивілки”.
Якщо власник автомобіля є учасником бойових дій і звільняється від обов’язкового страхування (цивільно-правової відповідальності), а користується цим автомобілем інша особа (скажімо, син, донька, дружина власника авто), то страхувати при цьому даний автомобіль не потрібно. Достатньо, окрім обов’язкових документів (посвідчення, свідоцтво про реєстрацію), «тимчасовому» водію мати при собі посвідчення учасника бойових дій або його копію власника автомобіля, тобто на того, на кого зареєстровано авто. Мова йде про обов’язкове страхування, тобто таку цивільно-правову відповідальність, яка захищає інтереси третіх осіб, яким у разі дорожньо-транспортної пригоди, нанесено шкоду. А є ще інші види страхування, якими може скористатися власник автомобіля. Таке страхування здійснюється на умовах добровільності.
Окрім того, необхідно пам’ятати, що будь-яка дорожньо-транспортна пригода потребує обов’язкової фіксації, незалежно від того, чи сплачувалась Вами “Автоцивілка” та повідомлення у триденний термін Моторне (транспортне) страхове бюро України у даному випадку.
Також, з даного питання свою думку висловив Конституційний суд України у справі № 1-6/2014 за конституційним зверненням громадянина Божка Валерія Віталійовича щодо офіційного тлумачення положень пункту 13.1 статті 13 Закону України Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.
Додаткову інформацію можна отримати в Голованівському місцевому центрі з надання БВПД за адресою: смт Голованівськ, вул. Ціолковського, 1, або в бюро правової допомоги за адресами:
 
Бобринецьке бюро правової допомоги
м. Бобринець, вул. Незалежності, 80;
 
Гайворонське бюро правової допомоги
м. Гайворон, вул. Великого Кобзаря, 20;
 
Маловисківське бюро правової допомоги
м. Мала Виска, вул. В.Бровченка, 33;
 
Новоукраїнське бюро правової допомоги
м. Новоукраїнка, вул. Покровська, 67;
 
Благовіщенське бюро правової допомоги
м. Благовіщенське, вул. Ореста Гуменюка, 8;
 
Вільшанське бюро правової допомоги
смт Вільшанка, вул. М. Лагонди, 30;
 
Добровеличківське бюро правової допомоги
смт Добровеличківка, вул. Центральна, 1037;
 
Новоархангельське бюро правової допомоги
смт Новоархангельськ, вул. Пушкіна, 28.
       Олена Горщак, начальник відділу організації  надання безоплатної  вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Голованівського місцевого центру з надання БВПД