назад

Участь фахівців Сумського місцевого центру у Міжнародному конгресі

151016 01Директор Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Валентина Трошечки спільно з працівниками центру, 14-15 жовтня 2015 року прийняли участь у Міжнародному конгресі зі спеціальної педагогіки, психології та реабілітації з теми «Корекційно-реабілітаційна діяльність: стратегії розвитку у національному та світовому вимірі», який проходив на базі Наукової бібліотеки Української академії банківської справи. В заході прийняли участь науковці України, Канади, Росії, Італії, Нідерландів.

На пленарних засіданнях Конгресу доповідачі зупинились на питаннях міжнародного досвіду інклюзивної освіти для дітей з особливими потребами та міжнародних інструментах захисту прав осіб з інтелектуальними порушеннями; науковці поділилися практичними досягненнями у сфері корекційно-реабілітаційної діяльності в Україні, обговорили роль науки в реалізації стратегічних змін у системі корекційно-реабілітаційної допомоги особам із психофізичними порушеннями та/або з інвалідністю в Україні та інші питання.

Під час проведення секційних засідань модератори секцій та учасники майстер-класів опрацювали інновації в освіті дітей з особливими потребами в контексті євро інтеграційних змін, роль громадських організацій у залученні родин дітей з особливими потребами до реабілітаційного процесу.

З метою налагодження співпраці місцевого центру з освітніми закладами та іншими установами соціального спрямування міста Суми та Сумського району працівники відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Ірина Карел та Олена Пилипенко взяли участь у майстер-класі «Права законних представників осіб із інтелектуальною недостатністю», який пройшов на базі Відділення соціально-трудової адаптації «Спільнота» територіального центру «Берегиня». Під час заходу було опрацьовано міжнародно-правові акти, що стосуються інклюзивної освіти. Міжнародні стандарти в галузі прав людини ґрунтуються на ідеї участі кожної особи в суспільному житті на засадах рівності й без дискримінації. Поширення в Україні процесу інклюзивного навчання дітей з обмеженими можливостями є не лише відображенням часу, але й представляє ще один крок до забезпечення повної реалізації прав дітей з особливими потребами на якісну освіту.

Ключовим питанням майстер-класу було забезпечення прав законних представників осіб із інтелектуальною недостатністю.

            Всі учасники Конгресу отримали сертифікати учасників.

151016 02