назад

Участь керівництва Регіонального центру в презентації проекту «Впровадження відновного правосуддя в Україні» на теренах Івано-Франківщини

На запрошення Інституту миру і порозуміння та Верховного суду України в приміщенні конференц-залу Івано-Франківського міського суду 11 вересня в.о. директора Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук взяв участь у презентації проекту «Впровадження відновного правосуддя в Україні».

Проект «Впровадження відновного правосуддя в Україні» реалізується за підтримки Фонду Демократії Організації Об’єднаних Націй (UNDEF) та передбачає розробку механізму впровадження відновного правосуддя в систему кримінального судочинства в Україні шляхом створення пілотних майданчиків відновного правосуддя в шести регіонах України (Одеса, Харків, Івано-Франківськ, Львів, Сєверодонецьк, Миколаїв), підвищення обізнаності та запровадження програм медіації в кримінальних справах.

2

Відновне правосуддя є однією з форм правосуддя, яка передбачає створення умов для примирення потерпілих і правопорушників та усунення спричинених кримінальним правопорушенням наслідків. Це дає змогу досягти якнайкращого співвідношення інтересів потерпілого та відповідальності правопорушника.

Фокус з «вини» порушника зміщується на «відповідальність» за скоєне. Завдяки процесу медіації потерпілий та порушник почнуть спілкуватись. Потерпілий зможе описати пережите, а порушник пояснити мотиви свого вчинку. Це дасть змогу потерпілому психологічно пережити те, що відбулося і відновити почуття безпеки. Порушник отримає змогу бути вислуханим, взяти відповідальність за скоєне та залагодити шкоду.

3

В.о. директора Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук в обговоренні зауважив, що відновне правосуддя є новим, сучасним підходом до реагування на протиправну поведінку та вчинення злочинів, який враховує баланс інтересів громади, потерпілої особи та правопорушника.

4

Проект у кожному регіоні будуть представляти троє підготовлених медіаторів (посередників у конфлікті). Вони співпрацюватимуть з судами, поліцією, прокуратурою та органами соціального захисту. На Івано-Франківщині медіаторами працюватимуть Мирослава Аннюк, начальник відділу Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, адвокат, Олена Помазановська, голова обласної організації Всеукраїнської профспілки адвокатів України, адвокат, Євгенія Чмихова, член Національної асоціації медіаторів, Асоціації сімейних медіаторів, адвокат.

5

Під час зустрічі було презентовано основні завдання проекту. Також відбулось активне обговорення механізму передачі справ на медіацію та вплив відновного правосуддя на розвиток безпечних та мирних громад. В обговоренні взяли участь прокурори, судді у кримінальних справах, представники служби пробації, соціальних служб, викладачів вузів, громадські організації, що працюють із вразливими групами, медіатори, які пройшли навчання базовими навичками ведення медіації між потерпілим та правопорушником.

6

Проект триватиме до квітня 2020 року і має на меті популяризувати медіацію між потерпілим і правопорушником у кримінальних справах та впровадити відновне правосуддя в Україні. Учасники пілотного проекту спільно з експертами кримінальної юстиції розроблять рекомендації щодо застосування механізму медіації у кримінальних справах. Впровадження відновного правосуддя посилить відчуття справедливості в учасників судових процесів та підвищить довіру до системи правосуддя.

7

Впровадження відновного правосуддя в Україні реалізується громадською організацією «Інститут миру та порозуміння» у партнерстві з Верховним Судом, за підтримки Фонду демократії Організації Об’єднаних Націй (UNDEF).