назад

Відбувся тематичний урок «Діти, їх права та обов’язки»

Дитина, внаслідок її фізичної і розумової незрілості, потребує спеціальної охорони і піклування, включаючи належний правовий захист як до, так і після народження.
З настанням навчального року, для підвищення рівня правової освіти дітей, 11 вересня працівник Маньківського бюро правової допомоги Яроцька А.Є., в рамках проекту “Я МАЮ ПРАВО!”, провела тематичний урок для учнів Маньківського НВК – гімназії № 2 на тему: «Діти, їх права та обов’язки».
Насамперед, увагу дітей привернуто до Конвенції ООН про права дитини, якою визначено право дитини на життя, ім’я, громадянство, право знати своїх батьків, право на усиновлення, право на повагу до її гідності, право на любляче, турботливе ставлення з боку сім’ї, право вільно висловлювати свої погляди, право дитини на свободу думки, совісті і релігії, свободу асоціацій і мирних зборів, право на інформацію, право на медичне обслуговування, соціальне забезпечення тощо.
Конвенція декларує захист дитини від усіх форм фізичного і психологічного насильства, образи або зловживання.
Кожна дитина повинна вчитися. Її освіта спрямована на розвиток здібностей у повному обсязі, виховання поваги до прав дитини і основних свобод, виховання поваги до батьків, підготовку до свідомого життя у вільному суспільстві в дусі розуміння, миру, терпимості, рівноправності людей та дружби між ними, виховання до навколишньої природи.
Крім того, діти мають права на захист від економічної експлуатації, що спричиняє небезпеку їх здоров’ю. Дитина повинна бути захищена від незаконного вживання наркотиків, від сексуального розбещення. Її не можна піддавати тортурам і катуванню, продавати. Конвенція ООН про права дитини вимагає від країн, що її ратифікували, прийняття всіх заходів по її дотриманню.
В результаті право-виховного заходу діти краще усвідомили та навчились відмежовувати права від обов’язків, пізнали основні норми права та моралі.
Після закінчення уроку, діти нанесли на карту свої права та взяли активну участь у грі “Обов’язки вдома та у школі”, а також заповнили паспорт дитини та отримали заохочувальні подарунки з логотипом БПД.