назад

Участь керівництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області у чергових заходах у рамках Всеукраїнського тижня права

golovnakrstil

9 грудня 2016 року на базі Полтавського юридичного коледжу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого проведено засідання круглого столу на тему: «Презумпція правоти поліцейського: захист громадян чи порушення їх прав і свобод?»

Круглий стіл проводився у рамках Всеукраїнського тижня права та його головною метою є посилення діалогу і обміну досвідом між науковцями, громадськими організаціями, владою і експертами в галузі права.

У заході взяв участь перший заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, представники патрульної поліції м. Полтави, управління превентивної діяльності ГУНП Полтавської області, прокуратури Полтавської області; апеляційного суду Полтавської області; управління превентивної діяльності ГУНП Полтавської області, Полтавського обласного інституту післядипломної освіти ім. М.В. Остроградського, адвокати та представники громадськості. krstil091220161

Учасники круглого столу обговорили доцільність прийняття поправок до законів, що регулюють правоохоронну діяльність; необхідність посилення повноважень поліцейських; проблеми захисту та дотримання прав і свобод людей.

 «Спочатку підкорись поліцейському потім оскаржуй» так міністр внутрішніх справ сформулював головний принцип нового пакету законів, які мають суттєво розширити повноваження і права поліцейських та ввести таке поняття, як «презумпція правоти поліцейського». На його думку це один з інструментів побудови системи колективної громадської безпеки, і він успішно працює в усьому демократичному світі. Це означає, що при виконанні службового обов’язку поліцейський  діє завідомо правомірно, у межах закону. Якщо громадянин вважає інакше – він все одно має підкоритися і лише потім може оскаржити або дії правоохоронця, або його бездіяльність.

Такі потенційні зміни до законодавства викликали занепокоєння громадськості. Думки  експертів розділилися: одні и прогнозують, що інструкції із застосування зброї стануть більш жорсткими, а патрульні також використовуватимуть електрошокери. Інші ж заявляють, що права громадян від зловживань поліцейським будуть захищені, адже  йдеться про обов’язкову кримінальну відповідальність за неправомірні дії правоохоронця.

            Законодавчий пакет ініціатив, запропонований Національною поліцією та МВС має неодмінно вивчатися науковцями, спеціалістами у галузі прав людини та їх захисту, представниками влади, громадських та благодійних організацій.

Виходячи з цих цілей, учасникам круглого столу мали змогу поміркувати та обговорити ці спірні тези, а також оцінити зміни до законодавства, в тому числі й результати правоохоронної реформи в цілому, розповісти про своє розуміння причин зростання злочинності, а також поділитися міркуваннями з приводу того, чи є реальний шанс у такої реформи.krstil091220164

«У розрізі захисту прав людини правозахисники вважають систему БПД другим за значущістю фактором зменшення вдвічі кількості випадків тортур, жорстокого або нелюдського поводження із затриманими. Також отримано визнання громадського сектору та донорів як однією з найуспішніших загальнонаціональних реформ у сфері реалізації права на справедливий суд та захисту прав людини», – зауважив Микола Лахижа презентуючи  діяльність системи безоплатної правової допомоги на Полтавщині та її ролі у захисті прав людини.

По завершенні заходу  відбулося урочисте відкриття юридичної клініки та підписання Меморандуму про співробітництво між Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Полтавським юридичним коледжем. 09122016memorandym