назад
24.10.19

Участь очільників центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сумщини у ІV Всеукраїнській за міжнародною участю науково-практичній конференції

Відкриття ІV Всеукраїнської за міжнародною участю науково-практичної конференції: «Адаптація правової системи України до права Європейського Союзу: теоретичні та практичні аспекти» відбулося 23 жовтня 2019 року у приміщенні Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. У числі запрошених: представники системи безоплатної правової допомоги, адвокати, науковці, голови ОТГ, посадові особи органів місцевого самоврядування, депутати місцевих рад та державні службовці.

Масштабна конференція вже вчетверте зібрала поважну аудиторію з метою залучення наукових та практичних працівників до дослідження теоретичних та практичних проблем адаптації правової системи України до права Європейського Союзу. Сумщину представляють очільниця Регіонального центру з надання БВПД у сумській області Олена Демченко, директорка Охтирського місцевого центру з надання БВПД Тамара Козир та заступниця директора Сумського місцевого центру з надання БВПД Наталія Шестерніна.

На пленарному засіданні та 6 панельних дискусіях виступають провідні юристи – вчені і практики, представники професорсько-викладацького складу вітчизняних та зарубіжних  закладів вищої освіти, а також наукових установ.

Виступ директорки Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олени Демченко «Новаторство та проактивність: особливості надання правової допомоги на Сумщині» стосувався висвітленню тих вагомих та важливих ініціатив, які сприяють підвищенню правової освіченості населення регіону й забезпечують рівний доступ громадян до правосуддя. Очільниця Регіонального центру зазначила, що в грудні 2017 року Кабінетом Міністрів України було затверджено Стратегію інформування громадян про гарантовані їм Конституцією та законами України права на період до 2019 року і підбиваючи перші підсумки реалізації даної Стратегії на Сумщині, варто зазначити, що центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечили дотримання основних принципів, закладених у документі. Олена Демченко презентувала результати успішних правопросвітницьких проєктів Сумщини, такі як «Школа параюристів», «Школа правової освіти», «Школа волонтерів», правовий хаб «VIVATLEX» тощо. Значні успіхи також має система БПД Сумщини, втілюючи в життя різні інновації, що сприяють захисту прав паліативних хворих та підвищенню правової свідомості серед підлітків й запобіганню вчиненню правопорушень та булінгу.

«Як підтвердження успішного соціального спрямування діяльності системи безоплатної правової допомоги на Сумщині стала перемога Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області в престижній церемонії «Соціальний Оскар СумДУ». Це щорічна відзнака, започаткована з метою закріплення в м. Суми традицій соціального розвитку, підтримки й толерантності, соціальної відповідальності й вручається організаціям та установам, які упродовж року впроваджували інновації, що реально сприяли покращенню соціального клімату, підтримці вразливих категорій населення та мотивували до активної громадської діяльності», – зазначила Олена Демченко.

Також директорка Регіонального центру презентувала бачення щодо можливостей й ризиків розвитку системи БПД в регіоні.

Про актуальні питання розвитку системи безоплатної правової допомоги розповідали й представники Регіональних та місцевих центрів Херсонської, Чернівецької, Львівської та Дніпропетровської областей.

Окрім цього, на конференції на прикладі розвитку об’єднаннях територіальних громад області їх очільники поінформували про актуальні питання розвитку правової спроможності у громадах.