назад

Учні проти будь-яких проявів булінгу

Uchn proti bud-yakih proyavv bulIngu tskuvannya 3У зв’язку із набранням чинності 19 січня 2019 року Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)» працівники Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги посилили роботу з правопросвітництва в навчальних закладах міст та районів.

       Олена Пушкарь, начальник Чернігівського бюро правової допомоги, провела виховний захід з учнями 7го класу Чернігівської загальноосвітньої школи I-III ступенів Чернігівської селищної ради Чернігівського району Запорізької області на тему: «Життя без насильства».UchnI proti bud-yakih proyavIv bulIngu tskuvannya 1

       Під час заходу Олена Пушкарь звернула увагу учнів на види насильства (фізичне, психологічне, економічне та сексуальне), приділила увагу жертвам насильства та розповіла про алгоритм дій, в разі якщо людина стала жертвою або свідком насильства в сім’ї.

       Подібні, але не менш важливі заходи, було проведено начальником відділу правопросвітництва та взаємодії з суб`єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Вікторією Донцовою для учнів 3-4х та 5-7х Новопетрівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Осипенківської сільської ради Бердянського району Запорізької області.

       Під час проведення заходів окремо було розглянуто питання щодо відповідальності за булінгу. Так, фахівчині місцевого центру розповідали про законодавстві зміни, що відбулися з набранням чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)».

       Uchn proti bud-yakih proyavv bulIngu tskuvannya 4Тож, зазначений закон доповнив Закон України «Про освіту» та дав визначення поняття булінгу. Булінг (цькування) – це діяння (дії або бездіяльність) учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та (або) такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була  заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

       Також зміни щодо протидії булінгу внесено до спеціальних законів «Про дошкільну освіту», «Про загальну середню освіту», «Про позашкільну освіту», «Про професійну (професійно-технічну) освіту», «Про вищу освіту».

       Окрему увагу присутніх було приділено питанню щодо запровадження адміністративної відповідальності за цькування в навчальних закладах.

       Тож, відтепер Кодекс України про адміністративні правопорушення доповненою статтею 173-4, якою передбачено, що булінг (цькування), який вчиняється стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого, тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.Uchn proti bud-yakih proyavv bulIngu tskuvannya 5

       Якщо цькування вчинене групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, то штраф становитиме від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин.

       Жваве обговорення серед вчителів викликала адміністративна відповідальність за неповідомлення керівником закладу освіти уповноважених підрозділів органів поліції про випадки булінгу (цькування) учасника освітнього процесу. Дана норма передбачає накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20% заробітку.

       Завдяки тісній співпраці з Мобільною бригадою з протидії домашнього насильства в місті Бердянську та Бердянському районі в недалекому майбутньому плануються подібні заходи для школярів та викладачів Миколаївської загальноосвітньої школі І-ІІІ ступенів Берестівської сільської ради Бердянського району Запорізької області.

Разом ми зробимо молодь Запорізької області більш досвідченими та обізнаними правову полі.

Також звертайтесь за правовими консультаціями та роз’ясненнями законодавства:

  • Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги  –  м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/8,  тел. (06153) 4-89-43, скайп: berdyansk_center, ел. адреса:  berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua
  • Постійнодіючий дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Бердянськ, вул. Шмідта, 20, тел. (06153) 4-45-35,  ел. адреса: berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua
  • Чернігівське бюро правової допомоги – Запорізька область, смт Чернігівка, вул. Соборна, буд.448, тел.(06140) 9-11-97

А також за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги

0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно).