назад

Учнів Арцизького аграрного професійного ліцею ознайомили з Загальною декларацією прав людини

savol 105 грудня 2018 року з нагоди проголошення Загальної декларації прав людини (10 грудня 1948 року) фахівчиня Арцизького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги провела урок для учнів аграрного професійного ліцею «Права людини».

Мета уроку – поглибити та розширити знання учнів про права людини та громадянина, а також ознайомити із Загальною декларацією прав людини, яка визначила основні міжнародно – правові стандарти прав людини.

В ході уроку разом з учнями обговорили питання, що стосуються основних прав і свобод людини і громадянина, а саме: які права найчастіше порушуються, в чому різниця між правами та обов’язками, чим відрізняються права людини від прав громадянина, де записані права та свободи громадян України та інші. Учні активно висловлювали свої думки та дискутували.

Наприкінці уроку спеціаліст Центру розповіла про правопросвітницький проект Міністерства юстиції України “Я МАЮ ПРАВО!”, основною метою якого є підвищення рівня правової культури й правової свідомості громадян.

savol 1

savol 2

Для отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань можна звертатися до Арцизького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:  м. Арциз, вул. Будівельників, 15б. Телефон: 048 45 3 14 34, 097 123 15 63.

Довідково

У 1945 р. було створено найбільшу і найвпливовішу міжнародну  організацію – Організацію Об’єднаних Націй (ООН), однією з держав-засновників якої була Україна (на той час УРСР). Серед перших документів, які розробила ООН, був спеціальний документ, присвячений правам людини, який 10 грудня 1948 року на своєму засіданні в Парижі прийняла Генеральна Асамблея ООН. Це була Загальна декларація прав людини.

Прийняття Загальної декларації — це важливе міжнародне святкування, яке щорічно відзначається 10 грудня, та називається Днем прав людини або Міжнародним днем прав людини.

Загальна декларація прав людини складається з преамбули  та 30 статтей, що містять основні права та свободи  людини, які можна розділити на громадянські, політичні, економічні, громадянські, соціальні та культурні.