назад

Учням розповіли про їхні права та обов’язки

25041

25 квітня 2018 року в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» фахівці Другого полтавського місцевого центру з надання БВПД Анастасія Гречка та Андрій Свєшніков провели лекцію для учнів Комунального закладу «Полтавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 34 Полтавської міської ради» на тему «Особливості кримінальної та адміністративної відповідальності неповнолітніх».

«Відповідальність неповнолітніх, тобто осіб, які не досягли 18-річного віку, передбачена кримінальним, адміністративним та іншим законодавством. Кримінальній відповідальності підлягають особи, які до вчинення злочину досягли віку 16 років. Це так званий загальний вік кримінальної відповідальності. Закон також передбачає і знижений вік кримінальної відповідальності. Йдеться про осіб віком від 14 до 16 років. Вони підлягають кримінальній відповідальності за такі види злочинів, як: убивство, умисне тяжке тілесне ушкодження, зґвалтування, хуліганство та інші. Зниження віку кримінальної відповідальності законодавець обумовив перш за все тим, що особа уже в 14-річному віці усвідомлює суспільну небезпеку і протиправність багатьох тяжких злочинів» – зазначила Анастасія Гречка.25042

Крім того, Андрій Свєшніков наголосив, що діти віком від 11 до 14 років не можуть бути суб’єктами злочину, оскільки не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність. Проте ч. 2 ст. 97 Кримінального кодексу визначає, що до цих осіб можуть бути застосовані примусові заходи виховного характеру з дотриманням умов, передбачених особливою частиною КК.

По завершенню заходу учні активно задавали питання, на які отримали консультації та роз’яснення.

Нагадуємо, що реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись до Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел.: 56-02-88, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).