назад
15.03.18

Україна впроваджуватиме кращі практики правосуддя для дітей

zastavka414 березня 2018 року відбулося підписання багатостороннього Меморандуму щодо впровадження та поширення кращих практик правосуддя для дітей. Меморандум про взаєморозуміння укладено між Міністерством юстиції України, Координаційним центром з надання правової допомоги, Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Програмою USAID «Нове правосуддя».

Вітаючи партнерів, Міністр юстиції України Павло Петренко зазначив: «Український Уряд, Парламент і Президент приділяють комплексну увагу питанням захисту прав дитини. Сьогодні ми підписуємо меморандум і запускаємо перші практичні ініціативи із медіації серед неповнолітніх, а також навчання адвокатів, які працюють в системі БПД у напрямку роботи з дітьми».

14.03.2018 memo 2

Міністр юстиції наголосив: міжнародні стандарти вимагають не лише скасування перешкод на шляху до альтернативних способів вирішення конфліктів, а й стимулювання застосування таких альтернатив з боку держави.

Директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк подякував за надану для системи безоплатної правової допомоги можливість впровадити кращі світові практики правосуддя для дітей.

«Підписання Меморандуму важливе не тільки для системи безоплатної правової допомоги, а й для правосуддя в цілому. Фактично, цей проект може завершитися законодавчими змінами щодо процедури примирення, ресоціалізації дітей, які допустили помилку у житті», – зазначив Олексій Бонюк.

14.03.2018 memo 1

Також у виступі було наголошено, що законодавство висуває особливі вимоги для здійснення правосуддя щодо неповнолітніх до слідчих, прокурорів, суддів, водночас до адвокатів такі вимоги відсутні. Завдяки укладеному меморандуму для адвокатів, залучених для надання безоплатної правової допомоги, будуть проведені тренінги з питань захисту прав дітей у кримінальних провадженнях та застосування процедур примирення, а діти, які вчинили злочини невеликої чи середньої тяжкості, отримають другий шанс на гідне життя.

Детальніше завдання та заходи пілотного проекту з навчання адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, медіації у кримінальних провадженнях щодо дітей, представили Анна Омельчук, керівник проектів з питань захисту дітей Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, та Олена Сінчук, заступник директора Координаційного центру.

Присутні були ознайомлені з практичними кроками та строками реалізації проекту, який передбачається впровадити у чотирьох областях – Львівській, Миколаївській, Вінницькій та Одеській. «Після проведення навчання за аналогією з Реєстром адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, ми сформуємо Реєстр так званих медіаторів з числа адвокатів, які пройшли відповідне навчання і залучатимуться до реалізації проекту», – зазначила Олена Сінчук.

14.03.2018 memo 4

Про навчальну програму з питань захисту прав дітей у кримінальних провадженнях для адвокатів системи безоплатної правової допомоги детальніше розповів Ашот Агаян, юридичний радник Програми USAID «Нове правосуддя».

Також участь у заході взяла депутат Верховної Ради України Ірина Луценко, яка поінформувала міжнародних колег про роботу Парламенту у сфері захисту прав дітей.

Меморандум підписали Міністр юстиції України Павло Петренко, директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк, Голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Джованна Барберіс та керівник Відділу сприяння розвитку демократії та врядування Місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, Білорусі та Молдові Томас Вайт.

14.03.2018 memo 5

14.03.2018 memo 7


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook            YouTube YouTube             Google Google+       тTwitter