назад
25.04.18

Україна вивчила досвід Грузії у сфері ювенальної юстиції

25.04.2018 gruziya 3Україна ознайомилася із досвідом Грузії з впровадження відновного правосуддя для неповнолітніх та планує застосовувати його під час розроблення вітчизняного законодавства у сфері ювенальної юстиції. Навчальний візит відбувся за участі представників Міністерства юстиції України, Координаційного центру з надання правової допомоги, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Як розповіла заступниця директора Координаційного центру Олена Сінчук, з 1 січня 2016 р. в Грузії набув чинності Кодекс ювенальної юстиції, тож грузинські колеги вже впровадили процедури медіації для неповнолітніх. «В Грузії працює Центр профілактики злочинності, є відповідний наказ Міністерства юстиції, яким визначений порядок взаємодії державних органів. Тут співпрацюють і правоохоронні органи, і органи пробації, соціальні служби у справах захисту прав неповнолітніх і психологи», – розповіла заступниця директора Координаційного центру, додавши, що їх діяльність сфокусована, перш за все, на праві дитини бути почутою та недопущенні у подальшому вчинення нею злочинів. А позбавлення волі підлітків розглядається лише, як крайній захід.

25.04.2018 gruziya 1

Під час візиту українська делегація зустрілась з Головою Верховного Суду Грузії Ніно Гвенетадзе, представниками Центру профілактики злочинності, Міністерства юстиції, МВС, Центру надання правової допомоги, Міністерства Виправлення та Національній агенції пробації Грузії. Грузинські колеги надали збірку презентацій та проекти нормативних актів, які будуть адаптовані та апробовані в рамках пілотного проекту, який незабаром розпочнеться в чотирьох регіонах Україні.

Загалом же, за словами Олени Сінчук, Україні необхідно прийняти закон про медіацію та інші зміни до законодавства, які дозволять створити дієву систему ювенальної юстиції.

25.04.2018 gruziya 2

Довідково:
Ювенальна юстиція – правова система щодо захисту прав дітей, включає в себе установи і організації, що здійснюють правосуддя у справах про правопорушення, скоєні неповнолітніми.

Медіація – вид альтернативного врегулювання спорів, метод вирішення спорів із залученням посередника (медіатора), який допомагає сторонам конфлікту налагодити процес комунікації і проаналізувати конфліктну ситуацію таким чином, щоб вони самі змогли обрати той варіант рішення, який би задовольняв інтереси і потреби усіх учасників конфлікту. На відміну від формального судового чи господарського процесу, під час медіації сторони доходять згоди самі — медіатор не приймає рішення за них.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook         YouTube YouTube         Google Google+  тTwitter