назад

Уманський МЦ приєднався до програми «Бібліоміст»

22 березня 2016 року Уманським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги була проведена організаційна робота щодо налагодження взаємодії з Уманською центральною районною бібліотекою, в результаті досягнуто домовленостей про співпрацю з бібліотеками-філіями, які підключені до сервісів програми «Бібліоміст» для он-лайн консультування громадян (за допомогою скайп-зв’язку).

Програма «Бібліоміст» – нова можливість для громадян у віддалених населених пунктах отримати юридичну консультацію або відповідь на проблемне питання правового змісту і доступ до безоплатної вторинної правової допомоги.

Інтернет-центри по наданню населенню безкоштовних Інтернет — послуг діють в Уманській центральній районній бібліотеці та 6 сільських бібліотеках-філіях (смт. Бабанка, с. Громи, с. Паланка, с. Сушківка, с. Родниківка, с. Ладижинка).

Що потрібно зробити мешканцям територіальних громад Уманського району?

Громадянам для отримання доступу до безоплатної правової допомоги необхідно прийти до однієї з бібліотек за місцем проживання, які підключені до програми “Бібліоміст” .

Працівники бібліотеки налаштують он-лайн зв’язок за допомогою скайпу з фахівцями Уманського місцевого центру з надання БВПД. Фахівці місцевого центру нададуть один із видів правових послуг, таких як роз’яснення і консультація з правових питань, і забезпечать доступ до безоплатної вторинної правової допомоги.

Дистанційне консультування через підключення до сервісів програми «Бібліоміст» наразі активно практикується у багатьох регіонах України, адже сільське населення, на відміну від міського, не має достатнього доступу до інформації про свої права, про порядок їх реалізації та захисту (відсутність інтернету, ЗМІ, громадських організацій, які здійснюють право просвітницьку діяльність тощо), тому не має можливості користуватися більшістю своїх прав. Однак, потреба у правовій обізнаності та правовому захисту у сільського населення не менша, і доступ до правосуддя повинен бути у кожної людини, яка цього потребує, бо має на це право за законом.

По закінченню заходу, було підписано Меморандум про співпрацю між Уманською центральною районною бібліотекою та Уманським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги.