назад

image

6 грудня 2016 року в рамках Всеукраїнського тижня права фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Олександр Горбенко та Олег Кононенко спільно з начальником відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області Марією Музикою провели правоосвітню лекцію для учнів 8 класів Тернопільського навчально-виховного комплексу “Школа-ліцей №6 ім. Н. Яремчука”. Цього ж дня у Тернопільському навчально-виховному комплексі “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – правовий ліцей № 2” відбулася година правових знань на тему: “Відповідальність неповнолітніх за вчинення правопорушень”, яку для учнів старших класів провели Світлана Бандура, заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області та Ірина Максимюк, інтегратор Тернопільського місцевого центру з надання БВПД.

15390704 559011354289825 8392381574758079903 n

Школярам розповіли про Міністерство юстиції, як державну структуру, його діяльність щодо забезпечення охорони прав і законних інтересів державних та громадських організацій і громадян. Учні також довідалися про організацію роботи судів, особливості затримання неповнолітніх працівниками правоохоронних органів, систему безоплатної правової допомоги.

15390927 559011350956492 1568754752838010827 n

Цього ж дня у Тернопільському навчально-виховному комплексі “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – правовий ліцей № 2” відбулася година правових знань на тему: “Відповідальність неповнолітніх за вчинення правопорушень”, яку для учнів старших класів провели Світлана Бандура, заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області та Ірина Максимюк, інтегратор Тернопільського місцевого центру з надання БВПД.

15337443 559011397623154 3213484375778089604 n

Фахівці системи безоплатної правової допомоги роз’яснили школярам, що відповідальність неповнолітніх, їх батьків або осіб, які їх замінюють, згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, має ряд особливостей.

15355599 559011330956494 7287282243786120390 n

До кримінальної відповідальності притягується, згідно із законом, лише особа, що вчинила таке діяння, яке передбачене Кримінальним кодексом. Немає злочину, не передбаченого Кримінальним кодексом – такий найперший і найважливіший принцип кримінального права, – наголосили фахівці.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Адміністративній відповідальності підлягають особи, які на момент вчинення правопорушення досягли 16 років. Інтереси неповнолітнього, який притягується до адміністративної відповідальності, мають право представляти його законні представники – батьки, усиновителі, піклувальники. Законні представники мають право знайомитися з матеріалами справи, заявляти клопотання, від імені неповнолітнього виносити скаргу на рішення суду або посадових осіб, які розглядають справу.

Права неповнолітніх осіб, які притягуються до адміністративної відповідальності, передбачені у ст. 268 Кодексу України про адміністративні порушення:

—  ознайомитися з матеріалами справи про адміністративне правопорушення;

—  давати пояснення, подавати докази, заяви, клопотання;

—  виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача;

—  при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката;

—  оскаржити постанову по справі.

Батьки несуть адміністративну відповідальність за правопорушення дітей у випадках, якщо неповнолітній не досягнув віку, з якого настає адміністративна чи кримінальна відповідальність (16 або 14 років). Адміністративна відповідальність передбачається також і за ухилення батьків від виконання покладених законом батьківських обов’язків.

Про затримання неповнолітнього повідомляють батькам. Адміністративне затримання може тривати не більше 3 год. Якщо неповнолітній перебуває у стані сп’яніння – 3 години з часу витверезіння.

За вчинення адміністративних правопорушень до неповнолітніх у віці від шістнадцяти до вісімнадцяти років можуть застосовуватися такі заходи впливу:

•зобов’язання публічно або в іншій формі попросити вибачення у потерпілого;

•попередження;

•догана або сувора догана;

•передача неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх замінюють, чи під нагляд педагогічному або трудовому колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання.

Кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося шістнадцять років.

Однак, Кримінальний Кодекс України також визначає види злочинів, за які кримінальній відповідальності підлягають особи, які вчинили злочини у віці від чотирнадцяти до шістнадцяти років: умисне вбивство; посягання на життя державного чи громадського діяча, працівника правоохоронного органу; умисне тяжке тілесне ушкодження; диверсія; бандитизм; терористичний акт; захоплення заручників; зґвалтування; крадіжка; грабіж; розбій; вимагання; умисне знищення або пошкодження майна; пошкодження шляхів сполучення і транспортних засобів; угон або захоплення залізничного рухомого складу, повітряного, морського чи річкового судна; незаконне заволодіння транспортним засобом; хуліганство, та інші. (ст. 22 Кримінального Кодексу України).

Неповнолітній, який уперше вчинив злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості, може бути звільнений від кримінальної відповідальності, якщо його виправлення можливе без застосування покарання. У цих випадках суд застосовує до неповнолітнього примусові заходи виховного характеру.

Відповідно до ст. 105 Кримінального Кодексу України суд застосовує до неповнолітнього такі примусові заходи виховного характеру:

•застереження;

•обмеження дозвілля і встановлення особливих вимог до поведінки неповнолітнього; передача неповнолітнього під нагляд батьків чи осіб, які їх заміняють, чи під нагляд педагогічного або трудового колективу за його згодою, а також окремих громадян на їхнє прохання;

•покладення на неповнолітнього, який досяг п’ятнадцятирічного віку і має майно, кошти або заробіток, обов’язку відшкодування заподіяних майнових збитків;

•направлення неповнолітнього до спеціальної навчально-виховної установи для дітей і підлітків до його виправлення, але на строк, що не перевищує трьох років.

До неповнолітніх, визнаних винними у вчиненні злочину, суд може застосувати такі основні види покарань:

•штраф (лише до неповнолітніх, що мають самостійний доход, власні кошти або майно, на яке може бути звернене стягнення);

•громадські роботи (на строк від тридцяти до ста двадцяти годин.  Полягають у виконанні неповнолітнім робіт у вільний від навчання чи основної роботи час. Тривалість виконання цього виду покарання не може перевищувати двох годин на день);

•виправні роботи у віці від 16 до 18 років за місцем роботи на строк від двох місяців до одного року);

•арешт (якщо неповнолітній досяг шістнадцяти років, в умовах ізоляції в спеціально пристосованих установах на строк від п’ятнадцяти до сорока п’яти діб);

•позбавлення волі на певний строк (від шести місяців до десяти років, а за особливо тяжкий злочин, поєднаний з умисним позбавленням життя людини, —  на строк до п’ятнадцяти років. Неповнолітні, засуджені до покарання у виді позбавлення волі, відбувають його у спеціальних виховних установах).

Під час заходів працівники системи безоплатної правової допомоги ознайомили вчителів та учнів  із функціонуванням системи БПД та розповсюдили серед них буклети з інформацією про центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тернопільщини.

Нагадуємо, що за єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А також дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.