назад
05.08.14

Усім 33 бійцям 51-ої окремої механізованої бригади, яких захищають адвокати БПД, обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання

БригадаСтаном на 04.08.2014 Жовтневий районний суд м. Запоріжжя розглянув усі 33 клопотання слідчих-прокурорів щодо застосування запобіжних заходів військовослужбовцям 51-ої окремої механізованої бригади у вигляді тримання під вартою. З урахуваннях клопотань Запорізьких адвокатів системи БПД, які надають правовий захист бійцям, слідчі судді не підтримали зазначене клопотання прокурорів. Тож 33 військовослужбовці відпущені під особисте зобов’язання.

Військовослужбовців 51-ої механізованої бригади підозрюють у вчиненні злочину, передбаченого частиною третьою статті 409 Кримінального кодексу України (ухилення військовослужбовця від несення військової служби в умовах військового стану або в бойовій обстановці). Усього за цією справою до Запорізького обласного центру з надання БВПД надійшло 36 постанов із Запорізької прокуратури з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері південного регіону України щодо залучення захисника за рахунок держави для 36 підозрюваних.

Троє підозрюваних відмовились від захисника, наданого державою. Останнім було розглянуто клопотання про обрання запобіжного заходу щодо військовозобов’язаного Михайла Холода, що самовільно покинув територію військової частини, та повернувся 2-го серпня після телефонної бесіди з адвокатом системи БВПД, який надає правовий захист підозрюваному. Рішення суду щодо обрання йому запобіжного заходу було прийнято учора пізно ввечері – обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

Наразі усі 33 військовослужбовці, якими опікуються адвокати Запорізького обласного центру з надання БВПД, знаходяться у Запоріжжі на території військової частини, до якої приписані, та продовжують нести службу.

«Слідство триває, бійці продовжуватимуть нести службу та адвокати залишаються зі своїми підзахисними. – зазначає директор Запорізького обласного центру з надання БВПД Олена Дємєнєва. – Учора ж, після розгляду останнього клопотання по підсудному Михайлу Холоду, звичайні городяни, представники громадських організацій, адвокати, родичі військовослужбовців та усі небайдужі, хто перебував поруч Жовтневого суду, після оголошення ухвали не приховували емоцій. Усі співали гімн України».

Як повідомляли українські ЗМІ минулого тижня військовослужбовці 51-ої механізованої бригади потрапили під посилений артилерійський обстріл терористами. У зв’язку із чим, та за відсутності боєприпасів, бійці змушені були рятувати своє життя покинувши бойову позицію. Аби врятуватися, військовослужбовці перетнули кордон із Росією, де потрапили у полон та пізніше були видані українській стороні. У відношенні військовослужбовців проводяться досудові слідчі дії.

Координаційний центр інформуватиме про подальші деталі зазначеної справи.

 

Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook  YouTube YouTube  Google Google+