назад
04.08.14

В умовах бойових дій протягом липня на Донеччині надавалась безоплатна правова допомога

ДонецькНезважаючи на складну ситуацію, спричинену ворожою діяльністю терористів, зусиллями адвокатів та працівників Донецького обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у липні на Донеччині забезпечувалось право на захист осіб, що його потребують.

Доступ до правової допомоги забезпечувався у більшості районів області, за винятком тих, в яких досі зосереджені укріплення бойовиків, та у різний час тривала і триває активна фаза антитерористичної операції. Крім того, необхідно зважати і на той факт, що лише половина адвокатів, з якими Донецьким центром укладено контракти/договори, надавали безоплатну правової допомоги у цей час.

Райони Донецької області, в яких адвокатами надавалась БПД протягом 01 – 31 липня 2014 р.


Donetsk region

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Райони, де БВПД надавалася протягом періоду, виділено зеленим кольором

Райони, де БВПД не надавалась/ надавалась не у повному обсязі, виділено червоним кольором

Міста, де проходить активна фаза бойових дій, виділено фіолетовою міткою

Завдяки спільній роботі співробітників центру та адвокатів усього за період з 01 по 31 липня Центром опрацьовано 223 запити про надання безоплатної вторинної правової допомоги. А саме:

  • 1 повідомлення про адміністративне затримання;
  • 16 повідомлень про кримінальні затримання;
  • 56 постанов/ухвал про проведення окремих процесуальних дій.
  • 150 постанов/ухвал на залучення захисника за призначенням.

Найбільше кримінальних проваджень, у яких надавалася/надається БВПД, відкриті за наступними правопорушеннями:

  • Крадіжка (ст.185 ККУ) – 67 випадків (30% від загальної кількості зареєстрованих повідомлень);
  • Грабіж (ст.186 ККУ) – 17 випадків (7,6% від загальної кількості зареєстрованих повідомлень);
  • Умисне вбивство (ст.115 ККУ) – 16 випадків (7,2% від загальної кількості зареєстрованих повідомлень);
  • Умисне важке тілесне ушкодження (ст.121 ККУ) – 16 випадків (7,2% від загальної кількості зареєстрованих повідомлень).
  • Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів (ст. 309 ККУ) – 12 випадків (5,4% від загальної кількості зареєстрованих повідомлень);
  • Розбій (ст. 187 ККУ) – 11 випадків (4,9% від загальної кількості зареєстрованих повідомлень);
  • Незаконне заволодіння транспортним засобом (ст. 309 ККУ) – 11 випадків (4,9% від загальної кількості зареєстрованих повідомлень).

У той же час, зафіксовано лише 3 затримання, що здійснені за вчинення злочину, який кваліфікується як терористичне діяння, а саме:

  • 2 затримання за ст. 258 (ч.1) ККУ (у містах Маріуполь та Костянтинівка), що передбачає притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення терористичного акту;
  • 1 затримання за ч. 1 ст. 258-3 у м. Костянтинівка (створення терористичної групи чи терористичної організації, керівництво такою групою чи організацією або участь у ній, а так само організаційне чи інше сприяння створенню або діяльності терористичної групи чи терористичної організації).

Колеги із Донецька протягом останнього місяця інформували про факти, що перешкоджали, а подекуди, й унеможливлювали роботу із надання безоплатної правової допомоги. Зокрема, захоплення у різних містах області органів МВС, прокуратури, припинення роботи місцевих судів, а також виїзд за межі міст та області частини адвокатів, які співпрацюють з Центром, що спричинено загрозою для життя зі сторони бойовиків терористичної організації «ДНР». Крім того, донецькі колеги повідомляють про підтверджені непоодинокі факти захоплення залів суду озброєними людьми під час судових засідань з вимогою негайного звільнення підозрюваної або обвинуваченої особи. Діяльність ГУ МВС України у Донецькій області, МУ МВС України у м.Донецьк та всіх РВ МВС України у м.Донецьк, прокуратури області, органів ДПС перенесено до інших міст області, визволених українською армією. Більшість місцевих судів згаданих міст, Апеляційний та інші суди Донецької області, що розташовані у Донецьку, тимчасово припинили здійснення своїх повноважень у зв’язку із небезпекою життя та здоров’я суддів та працівників судів.

Співробітникам Донецького обласного центру буквально доводиться працювати під кулями. Адже наразі тривають активні бойові дії за визволення Донецька від терористів.

Висловлюємо підтримку та повагу усьому колективу Донецького обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та адвокатській спільноті за самовіддану працю.

Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook  YouTube YouTube  Google Google+