назад
04.08.14

Представники Координаційного центру вивчають досвід США у сфері правової допомоги

2 серпня 2014 року розпочалася програма професійного обміну на тему «Роль безоплатної правової допомоги в системі змагального кримінального судочинства», участь у якій беруть директор Координаційного центру Андрій Вишневський, заступник директора Віталій Баєв, начальник управління стратегічного аналізу і планування Сергій Троценко, а також адвокати системи безоплатної правової допомоги Анастасія Сербіна (Донецька область) та Марина Старовойтова (Харківська область). Програма проходить у Сполучених Штатах Америки в рамках Програми міжнародних відвідувачів з 2 по 22 серпня 2014 року та організована Офісом з питань міжнародного розвитку, співробітництва та підготовки прокурорів (OPDAT) Департаменту юстиції США Посольства США в Україні.

Метою Програми міжнародних відвідувачів є сприяння зростанню взаєморозуміння шляхом спілкування на особистісному і професійному рівнях фахівців із різних сфер, у тому числі, й права. Під час таких візитів учасники мають можливість безпосередньо ознайомитися з досвідом США в галузях їх професійного інтересу.

Учасниками програми «Роль безоплатної правової допомоги в системі змагального кримінального судочинства» є лідери у сфері правової діяльності та правоохоронних структур з різних країн світу. У рамках цієї програми учасники з Координаційного центру матимуть змогу ознайомитись із системою кримінального судочинства в США, а також з роллю захисника у змагальному процесі, ключовими засадами та принципами функціонування системи безоплатної правової допомоги в США.

З 2 по 8 серпня Андрій Вишневський, Віталій Баєв та Сергій Троценко перебувають у місті Вашингтоні. У цей час основними темами зустрічей та семінарів є огляд правової системи США, правовий захист на федеральному рівні, роль клінік правової допомоги та тренінги для адвокатів, які надають правову допомогу. Зокрема, учасники ознайомляться з роллю державних захисників в системі юстиції США, відвідають Державний департамент США, Верховний суд США, Вищий суд федерального округу Колумбія, Управління у цивільних справах, Департамент юстиції США. Також учасники відвідають Соціально орієнтовану поліцейську службу, де прослухають як правоохоронні органи взаємодіють з організаціями правової допомоги, та Міжнародний інститут права і Федеральний судовий центр.

Крім того, планується відвідування учасниками громадських організацій – Національної асоціації правової допомоги та захисників, Міжнародної судової академії, Американської асоціації юристів «Ініціатива з верховенства права», Об’єднання правової допомоги та ін.