назад
07.02.17

Успішна практика фахівців місцевих центрів: замість штрафу — усне попередження

kobera     Начальник Теофіпольського бюро правової допомоги, яке є відділом Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Людмила Кобера домоглася звільнення клієнта від адміністративної відповідальності (штрафу в сумі 425 гривень).

     До Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся клієнт, який хотів оскаржити постанову про накладення адміністративного стягнення, відповідно до якої 28 грудня 2016 року чоловіка визнано винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 126 КУпАП (керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів на право керування таким транспортним засобом або не пред’явила їх для перевірки), та накладено стягнення — штраф у розмірі 425 гривень.

     На підставі наказу місцевого центру від 4 січня 2017 року (довіреність № 2 від 25.01.2017 р.) представляти клієнта в суді доручили начальнику Теофіпольського бюро правової допомоги Людмилі Кобері, яка й підготувала позов до суду.

     Відповідно до ст. 251 КУпАП доказами у справі про адміністративне правопорушення є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність особи у його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

     Призначаючи покарання, орган, який накладає адміністративне стягнення, зобов’язаний виконати вимоги ст. 33 КУпАП, врахувати характер вчиненого правопорушення та особу правопорушника.

     Суд взяв до уваги, що позивач є інвалідом ІІ групи, шкоди іншим учасникам дорожнього руху своїми діями не заподів, до адміністративної відповідальності притягується вперше, має посвідчення на право керування транспортними засобами категорій В1, В, С1, С.

     Врахувавши усі докази, суд вирішив застосувати до позивача вимоги ст. 22 КУпАП, згідно з якою при малозначності вчиненого адміністративного правопорушення орган, уповноважений вирішувати справу, може звільнити порушника від адміністративної відповідальності і обмежитися усним зауваженням йому.

     Таким чином, Теофіпольський районний суд 26 січня 2017 року виніс постанову, якою звільнив позивача від адміністративної відповідальності.

*   *   *

Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

(м. Старокостянтинів, вул. Миру, 1/2, 1 поверх, тел. (03854) 4-54-75)

Теофіпольське бюро правової допомоги — смт Теофіполь, вул. Б. Хмельницького, 9, тел. (03844) 3-16-84, 3-09-05.