назад
16.12.19

Успішна співпраця з партнерами системи безоплатної правової допомоги

Центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сумщини мають успішну співпрацю з багатьма партнерами, у взаємодії з якими вдається реалізувати низку важливих проєктів та інформаційних кампаній. Так, значні успіхи має правозахисна програма для молоді «MeDiaPLUR» у Сумській області, до якого долучилися фахівці Регіонального центру. Підсумки проєкту підбивали за круглим столом, що відбувся на базі кафедри психології, політології та соціокультурних технологій Сумського державного університету.

Активно долучалася до реалізації проєкту фахівчиня Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Наталія Поставська. А його організаторами в нашому регіоні виступили ГО «Калинове гроно» у партнерстві з ГО «Інтелект Сумщини» за підтримки Сумського державного університету (координаторка проєкту – Анна Борисова). Проєкт передбачав реалізацію низки заходів за участю  представників органів державної влади та місцевого самоврядування, установ та організацій,  блогерів, журналістів, представників ГО та ЗМІ.

У межах проєкту фахівці системи БПД Сумщини у вересні цього року взяли участь у тренінгу «Громадські адвокації: сучасні техніки», на якому розглянуто установлення в суспільстві гендерної рівності, розширення можливостей жінок та посилення їхніх голосів на місцевому рівні, забезпечення виконання в Україні умов Резолюції 1325 РБ ООН «Мир. Жінки. Безпека», послаблення напруження та пом’якшення конфліктів у суспільстві шляхом спільної діяльності. На запрошення керівництва Охтирського місцевого центру у форматі блог-кафе Анною Євсеєвою для громадських активістів, журналістів, бібліотекарів, фахівців з відділу пробації проведено тренінг «Громадська адвокація: 8 кроків на шляху до суспільних змін». Під час заходу з’ясовано, що адвокація – це спосіб «винесення проблеми на порядок денний, забезпечення вирішення цієї проблеми та формування підтримки для роботи як над самою проблемою, так і над її вирішенням».

А З 03 по 04 грудня в Києві пройшов фінальний форум проєкту, який реалізувався протягом 2019 року Фундацією прав людини (Україна) та Падерборнським університетом (Німеччина), де сумська команда презентувала результати своєї діяльності. У проєкті взяли участь 3 області – Одеська, Сумська та Кіровоградська. Не обійшлося і без майстер-класів, де учасниця проєкту, фахівчиня Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Наталія Поставська представила завдання учасникам Форуму щодо гендерних стереотипів, упереджень та дискримінації.

Проведені заходи дали можливість обговорити перспективи співпраці системи БПД з партнерами у 2020 році, адже програма охоплює надзвичайно важливі правові питання, варті обговорення та вирішення.