назад

В Арцизі відбувся круглий стіл з питань державної соціальної та правової допомоги учасникам АТО та внутрішньо переміщеним особам

arzys ATO kr.stil 111 квітня 2017 року в приміщенні Арцизького районного центру зайнятості відбулося засідання представників центру зайнятості та Управління соцзахисту населення та громадських організацій з питань надання послуг  особам з числа учасників АТО, а також переселенців. Основною метою засідання було вирішення проблем працевлаштування та соціального захисту учасників АТО.

На зустрічі були присутні в.о. директора Арцизького районного центру зайнятості Парасковія Кутирьова, начальник Управління соціального захисту населення Інна Замараєва, директор Арцизького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Оксана Соколова, директор Арцизької міжрайонної виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Марина Балабан та учасники АТО, які перебувають на обліку в Арцизькому районному центрі зайнятості як шукачі роботи.

На круглий стіл також були запрошені заступник комісара Арцизького РВК начальник відділу комплектування Олекандр Доценко та начальник мобілізаційного відділення Андрій Соловенюк.

 arzys ATO kr.stil 2

Начальник управління соціального захисту населення Інна Замараєва розповіла про соціальний захист учасників АТО, а саме: санаторно-курортне лікування, стоматологічне протезування, безкоштовний проїзд, пільги на комунальні послуги тощо. Вона наголосила на тому, що за рахунок держави учасники АТО мають  можливість отримати послуги з перенавчання водінню автотранспортних засобів з категорій В та С та отримати безоплатні реабілітаційні послуги в реабілітаційних установах.

Директор Арцизького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Оксана Соколова розповіла присутнім про соціальну допомогу, яка надається  внутрішньо переміщеним особам, а саме:  оформлення і видача довідки про взяття на облік,  створення та ведення Єдиної інформаційної бази даних про таких осіб та призначення адресної грошової допомоги, яка переглядається кожні півроку Управлінням соціального захисту населення.

«Кількість переселенців в Арцизькому районі, які перебувають на обліку в Управлінні соцзахисту, наразі складає 102 особи», – зазначила вона.

 arzys ATO kr.stil 3

Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 08.06.2016 року №365 «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» контроль за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам та за їх фактичним місцем проживання значно посилено та покладено на Управління соціального захисту населення райдержадміністрації. Державний соціальний інспектор управління проводить шляхом відвідування не рідше ніж один раз на шість місяців перевірку фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи, про що складається акт обстеження матеріально-побутових умов сім’ї.

Як повідомила Інна Замараєва, згідно постанови КМУ від 01.10.2014 року № 505 „Про надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення анти терористичної операції  для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг” звернулось 25 сімей для отримання адресної допомоги. Станом на 01.04.2017 року щомісячну адресну допомогу призначено 25 сім’ям, виплачена допомога на суму 115,2 тис. грн.

Представники Арцизького районного військового комісаріату приділили на круглому столі  основну увагу питанню військової служби за контрактом в ЗСУ як одному з видів працевлаштування сучасних умовах, розповівши про наявні актуальні вакансії в військових частинах району.

Учасники круглого столу висловили думку, що такі зустрічі дають можливість отримати важливу інформацію з першоджерел і озвучити всі питання, які цікавлять внутрішньо переміщених осіб та учасників АТО як безробітних, а це допомагає у вирішенні багатьох нагальних питань, і в тому числі працевлаштування.