назад
13.08.14

В екстремально складних умовах бойових дій Луганський обласний центр з надання безоплатної правової допомоги продовжує свою роботу

ЛуганськУ час постійного ведення на території Луганської області бойових дій Луганський обласний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги протягом липня та серпня продовжує свою діяльність.

Відсутність світла, води, мобільного зв’язку та мережі Інтернет, обмежена кількість продуктів першої необхідності та медикаментів – реалії, в якому опинився весь Луганськ та частково Луганська область. Та найгірше – постійна загроза життю та здоров’ю людей у зв’язку із безперервним обстрілом житлових районів зі сторони терористів. Такі складні обставини унеможливили роботу Луганського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у самому місті. Тому функціонування Центру продовжується за межами його фактичного місцезнаходження.

Наразі Центр в особі в.о. директора Центру Ольги Родіонової працює в Міловському районі Луганської області в співпраці з черговим обласним Центром, куди переадресовуються більша частина вхідних дзвінків із Луганщини.

«З середини липня 2014 року в Центрі залишилось 7 працівників, 4 працівника звільнилися у зв’язку із виїздом за межі Луганської області, причиною якого стали бойові дії. – повідомляє Ольга Родіонова – Зі всієї території Луганської області виїхало за її межі близько 90 % адвокатів. З них деякі звернулися до територіальних Центрів для укладення контрактів та надання БВПД на території області, на якій вони знаходяться. Частина адвокатів намагаються повернутися додому і продовжувати практикувати, але доки існує загроза життю, здоров’ю – це, на жаль, неможливо».

На сьогодні з Центром продовжують працювати адвокати з Троїцького, Сватівського, Білокуракинського, Старобільського, Антрацитівського районів, Лисичанська та Сєвєродонецька в кількості 8 осіб. Ольга Родіонова: «Реєстрація повідомлень, постанов (ухвал), призначення адвокатів, перевірка довідок та розрахунків адвокатів про надані послуги, узагальнення інформації про надання адвокатами БВПД по Луганській області, будь-яка підтримка співробітників Центру, адвокатів – на сьогодні це задача Центру, яка є першочерговою,і для виконання якої ми робимо все можливе, що наразі в наших силах».

Райони Луганської області, в яких адвокатами надавалась БПД станом на 12 серпня 2014 р.

Luhansk region

Зеленим виділено райони та міста, в  яких працюють адвокати БВПД
Червоним виділено райони, в яких робота адвокатів БВПД на разі не ведеться

Луганський обласний центр з надання безоплатної правової допомоги повідомляє, що банки та Управління Казначейської служби не працюють. Можливість виплати заробітної плати, компенсації звільненим працівникам, а також відшкодування витрат адвокатам за надані послуги наразі відсутня.

Колеги з Луганщини відзначають, що суди по всій території області не працюють. Працівники правоохоронних органів, органів прокуратури, співробітники УСБУ дотримуються Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб, затвердженого постановою КМУ № 1363 від 28 грудня 2011 року. Слідче управління ГУМВС України в Луганській області, УСБУ в Луганській області продовжують здійснювати затримання правопорушників в Сватівському, Старобільському та Сєвєродонецькому районах за підозрою у вчиненні злочинів передбачених ст.ст. 110, 114, 258-3, 260 КК України в порядку 208 КПК України. Також намагаються працювати й деякі районні правоохоронні органи ГУМВСУ в Луганській області та інформувати Центр про випадки затримання осіб. 

Так, в липні 2014 року Центр було повідомлено про осіб, затриманих в порядку статті 208 КПК України за підозрою у вчиненні злочину, пов’язаного з масовими заворушеннями:

  • ст. 110 ч. 2 КК України (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) співробітниками УСБУ в Луганській області було затримано 1 особу;
  • ст. 114-1 ч. 1 КК України (Шпигунство) співробітниками СУ ГУМВС України в Луганській області було затримано 3 особи, стосовно 2 осіб було винесено постанови про залучення захисників для здійснення захисту за призначенням, інші затримані уклали договір із адвокатами на платній основі;
  • ст. 258-3 ч. 1 КК України (Терористичний акт) співробітниками УСБУ в Луганській області було затримано 13 осіб, стосовно 8 осіб було винесено постанови про залучення захисників для здійснення захисту за призначенням, інші затримані уклали договір із адвокатами на платній основі;
  • ст. 260 ч. 2 КК України (Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань) співробітниками СУ ГУМВС України в Луганській області було затримано 4 особи, затримані уклали договір із адвокатами на платній основі;
  • ст. 260 ч. 5 КК України (Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань, що призвело до загибелі людей чи інших тяжких наслідків) співробітниками УСБУ в Луганській області було затримано 11 осіб, стосовно 1 особи було винесено постанову про залучення захисників для здійснення захисту за призначенням, інші затримані уклали договір із адвокатами на платній основі.

Узагальнюючи інформацію про затримання в адміністративному та кримінальному порядках за липень 2014 року Луганським обласним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги зареєстровано 84 повідомлення про такі затримання. Виконано постанови (ухвали) про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням/ для проведення окремої процесуальної дії та видано 59 доручень адвокатам. Усього ж центром видано 143 доручення адвокатам, які надають безоплатну вторинну правову допомогу в області.

Протягом 12-ти днів серпня 2014 року Центр було повідомлено осіб, затриманих в порядку статті 208 КПК України за підозрою у вчиненні злочину, пов’язаного з масовими заворушеннями:

  • ст. 110 ч. 2 КК України (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) співробітниками УСБУ в Луганській області було затримано 3 особи;
  • ст. 258-3 ч. 1 КК України (Терористичний акт) співробітниками УСБУ в Луганській області було затримано 4 особи;
  • ст. 260 ч. 2 КК України (Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань) співробітниками СУ ГУМВС України в Луганській області було затримано 21 особу, стосовно 4 осіб було винесено постанови про залучення захисників для здійснення захисту за призначенням, інші затримані уклали договір із адвокатами на платній основі.
  • ст. 402 ч. 2 КК України (Непокора) співробітниками УСБУ в Луганській області було затримано 13 осіб, стосовно 4 осіб було винесено постанову про залучення захисників для здійснення захисту за призначенням.

З 1 по 12 серпня 2014 рокузареєстровано 48 повідомлень. Виконано постанови (ухвали) про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням/ для проведення окремої процесуальної дії та видано 9 доручень адвокатам.

Висловлюємо підтримку колективу та адвокатам Луганського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, та подяку за самовіддану працю на захист прав людини.

 

Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook  YouTube YouTube  Google Google+