назад

В Миколаївському медіа-центрі говорили про захист прав дітей, протидію насиллю в шкільному середовищі

pod media c 1В рамках Всеукраїнського тижня права 12 грудня 2018 року в Миколаївському культурно-освітньому медіа-центрі відбувся круглий стіл на тему «Права дитини. Протидія булінгу».

З нагоди тижня права в медіа-центрі створено тематичну виставку видань про права людини та іншу літературу правового змісту “Права людини!”.

Учасники заходу обговорили права та обов’язки дітей. Увага учнів зосереджувалась на толерантному ставленні один до одного та недопущенні насильства в школі, яке, на жаль, є досить розповсюдженим в наш час.  

Фахівчиня Миколаївського бюро правової допомоги Людмила Капустян поінформувала учнів про булінг, його форми та види, про наслідки шкільного насилля, шляхи захисту прав дитини та про відповідальність, яка чекає на кривдника. Акцентувала увагу, як уникнути проявам цькування, повідомила до кого потрібно звертатися у разі виявлення булінгу в шкільному та позашкільному середовищі.

pod media c 3

pod media c 4

pod media c 2

pod media c 1

Людмила Капустян розповіла учням, що на дитину, як і на кожного громадянина країни поширюється весь комплекс прав людини. Ознайомила із принципами Декларації прав дитини, прийнятою резолюцією Генеральної Асамблеї ООН у 1959 році, повідомила, що 1991 року Україною була ратифікована Конвенція про права дитини, яка визначає основоположні засади у сфері захисту прав дитини. Звернула увагу присутніх на те, що на підставі положень Конституції України і Конвенціїї ООН про права дитини у 2001 році був прийнятий закон «Про охорону дитинства». Стаття 10 цього Закону України передбачає, що кожній дитині гарантується право на свободу, особисту недоторканність та захист гідності. Дисципліна і порядок у сім’ї, школі мають забезпечуватися на принципах, що ґрунтуються на взаємоповазі, справедливості і виключають приниження честі і гідності дитини.

Присутні переглянули відеоролик про права дитини а також отримали інформаційні буклети: «Твої права – твій надійний захист», «Дитино, знай свої права , поважай права інших!», «Протидія   в шкільному середовищі».

Старшокласники та вчителі поділились, як саме вони намагаються уникнути насильства у школі.

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звернутися до Миколаївського бюро правової допомоги: смт Миколаївка, вул. Незалежності, 71а, каб. 21. Тел.: (04857) 2-20-00.