назад

В Одесі говорили про об’єднання зусиль системи БПД та органів пробації

15 листопада на базі правового клубу «Pravokator.Одеса» пройшла робоча зустріч за участі Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області з представниками прокуратури та органів пробації з метою визначення ефективних алгоритмів взаємодії під час реалізації проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

У зустрічі взяли участь директорка Регіонального центру Світлана Клішина, заступниця директорки Регіонального центру Вікторія Губко, начальниця управління впровадження альтернативних способів врегулювання спорів Координаційного центру з надання правової допомоги Ірина Бондаренко, адвокатка, посередник та медіатор Тетяна Сокол, старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності (з дислокацією в Одеській області) Управління дотримання прав людини Національної поліції України Жанна Мішина, заступниця начальника Філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській область Ірина Соболєвська, начальниця центру ювенальної пробації міста Одеси Ілона Буяновська, прокурор ювенального відділу Одеської обласної прокуратури Сергій Пислар.

Наприкінці жовтня Координаційний центр з надання правової допомоги та Державна установа «Центр пробації» підписали спільний наказ про взаємодію у межах Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення.

У Програмі застосовується процедура медіації, тому для кожної дитини, яка вчинила правопорушення, індивідуально обираються заходи ресоціалізації.

А для потерпілих участь у Програмі – це можливість висловити свої потреби та почуття внаслідок ситуації, яка склалася у зв’язку з вчиненням кримінального правопорушення, прийняти щире каяття особи та отримати відшкодування у спосіб, який буде його задовільняти, повернути свої права, у первісний стан, якими вони були до вчинення правопорушення, відчути безпеку та справедливість, у тому числі, процесуальну.

Відповідно до визначеного наказом алгоритму взаємодії, регіональні центри, після прийняття рішення про застосування Програми, надсилатимуть органам пробації за місцем проживання неповнолітнього письмовий запит про отримання інформаційної довідки щодо неповнолітнього, адже органи пробації мають відповідні знання та досвід роботи з такими особами.

Основна мета Порядку – складання психологічного портрету неповнолітнього під час проведення інтерв’ювання працівником органу пробації неповнолітнього для подальшого використання  посередником під час проведення процедури медіації. Головною фігурою усього процесу виступає посередник-медіатор, завданням якого є пошук варіантів рішень щодо врегулювання конфлікту, досягнення домовленостей та закріплення їх в угоді про застосування Програми. Відновне правосуддя – це перш за все про відновлення»,- наголосила Ірина Бондаренко.

Під час зустрічі обговорили, що Порядок не обмежує регіональні центри у можливості використовувати інші інструменти додаткового залучення різних суб’єктів, діяльність яких спрямована на ресоціалізацію та розвиток неповнолітніх, як це відбувалось протягом 2019-2022 років реалізації Програми та налагоджувати співпрацю з такими суб’єктами з аналогією визначеного Порядку.

Результати пілотування Порядку мають показати ефективність та доцільність подальшого запровадження аналогічних ініціатив та змін у співпраці з органами пробації, та іншими установами, враховуючи міжнародні рекомендації для служб, які використовують програми відновного правосуддя у своїй діяльності. Функціонування Програма є прикладом успішної роботи в Україні системи правосуддя, дружнього до дитини»,- зазначає Світлана Клішина.

У рамках робочої зустрічі було прийнято рішення направити запити від прокуратури та поліції до Координаційного центру з надання правової допомоги щодо проведення навчання для слідчих, дізнавачів та прокурорів на тему: «Медіації та застосування відновних підходів стосовно неповнолітніх правопорушників».

Координаційним центром з надання правової допомоги підготовлено та буде направлено листа до прокуратури з метою інформування прокурорів про затверджений Порядок взаємодії регіональних центрів та органів пробації. Також за результатами впровадження у роботу Порядку буде проведений аналіз, виявлені проблеми та за потреби внесені зміни»,- коментує Ірина Бондаренко.

Насамкінець, учасники домовились про проведення додаткової зустрічі для обговорення процесу складання інформаційної довідки за результатами інтерв’ю з неповнолітніми.

Довідково.

Ресоціалізація – це заходи, що узгоджені неповнолітнім та потерпілим, спрямовані на свідоме відновлення неповнолітнього в соціальному статусі повноправного члена суспільства та повернення до самостійного загальноприйнятого соціально-нормативного життя в суспільстві. Формування позитивних змін, які відбуваються в його особистості та створюють у нього готовність до самокерованої правослухняної поведінки.