назад

В Одесі говорили про особливості надання безоплатної правової допомоги іноземцям та особам без громадянства

Сьогодні, 24 вересня 2019 року, у правовому клубі “Pravokator.Одеса” відбулася міжвідомча робоча зустріч щодо обговорення проблемних питань, які виникають під час затримання іноземців та осіб без громадянства та напрацювання спільних пропозицій щодо їх вирішення.

Учасниками зустрічі стали керівництво Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також представники Державної Міграційної та Прикордонної служб України.

Одеса – південні ворота України, через які проходять основний обсяг вантажів і людські потоки з арабського Сходу. Традиційно в Одесі впливові національні діаспори з арабських країн, особливо Сирії, а також Туреччини та Афганістану. Згідно з національним законодавством, іноземці, які перебувають на території України та потребують додаткового захисту, мають рівні з громадянами України права на освіту та соціальний захист, а також на захист своїх прав у суді.

Ми маємо не допустити порушення права на безоплатну правову допомогу іноземців та осіб без громадянства, які були затримані з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення у випадку їх адміністративного затримання», – зазначила директорка Регіонального центру Світлана Клішина.

Вона підкреслила, що для забезпечення належної якості надання безоплатної вторинної правової допомоги планується створити на базі системи БПД Одеської області спеціальний пул адвокатів, які пройдуть відповідне навчання та забезпечуватимуть правовий захист біженцям та особам без громадянства.

У випадку адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою такі особи мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, яка включає захист, представництво інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також складання документів процесуального характеру.

Повідомлення по затримання осіб обробляються Регіональним центром цілодобово, протягом години з моменту реєстрації повідомлення особі призначається адвокат для надання безоплатної вторинної правової допомоги. Адвокат протягом години з моменту видачі йому доручення повинен прибути на конфіденційне побачення із затриманим.

Учасники зустрічі напрацювали спільні пропозиції щодо вирішення проблемних питань, зокрема проведення додаткової роз’яснювальної роботи та розміщення інформаційних стендів і буклетів про права біженців та осіб без громадянства в офісах Державної міграційної служби, у прикордонних пунктах та пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні.

Крім того, з метою недопущення порушення прав іноземців та осіб без громадянства на безоплатну вторинну правову допомогу було вирішено створити робочу групу для посилення співпраці центрів з надання БВПД з органами Державної прикордонної та міграційної служб України.