назад

Тиждень протидії булінгу на Хмельниччині: майже 1300 учнів та студентів взяли участь у заходах, організованих фахівцями системи БПД

Упродовж Всеукраїнського тижня протидії булінгу фахівці й фахівчині центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що діють на Хмельниччині, залучили до різноманітних заходів, спрямованих проти цькування, майже 1300 учнів та студентів навчальних закладів області.

Масштабна робота фахівців та фахівчинь системи безоплатної правової допомоги в межах Всеукраїнського тижня права була спрямована передусім на інформування учасників освітнього процесу про адміністративну відповідальність за вчинення булінгу та формування нетерпимості до цього явища. Упродовж п’яти днів вдалося провести 44 заходи в навчальних закладах області та залучити до участі в них 1285 учнів і студентів.

Нині явище булінгу не лише зафіксоване в законодавстві, за цькування передбачено відповідальність. Так, до відповідальності притягують учасників освітнього процесу, а в разі якщо діяння вчиняють неповнолітні та малолітні, то відповідатимуть їхні батьки або особи що їх заміняють. Щоб покарати винного, слід звернутися до керівника навчального закладу або до Національної поліції України. Про це, зокрема, розповідали юристи та юристки центрів і бюро правової допомоги, які відвідували навчальні заклади Хмельниччини.

Під час бесід зі школярами їм не просто розповідали про види та ознаки булінгу, натомість використовували інтерактивні методи роботи: діти аналізували реальні ситуації, в які потрапляли їхні ровесники, й пропонували свої способи вирішення проблеми; розмірковували над наслідками цькування, виконуючи вправу «скріпочка»; дивилися відеоролики про булінг та ділилися своїми враженнями; кидали одне одному «антибулінгову» кульку разом зі своїми позитивними емоціями.

«Кожен такий захід – маленький крок до подолання булінгу в навчальних закладах. Після кожного уроку чи тренінгу ми помічаємо, що діти змінюються, вони починають усвідомлювати проблему, факт, що булити насправді не круто, і невідворотність наслідків, зокрема й у вигляді законодавчо визначеної відповідальності», – зазначає юристка Регіонального центру з надання БВПД Ольга Чорна.