назад

Чому не варто булити! Про відповідальність за цькування розповіли школярам.

   Чому одні нетерпимі до інших? Чому той, хто відрізняється від оточуючих, частіше залишається на самоті та стає об’єктом насмішок, а іноді – й проявів колективного цькування? Чи можна запобігти виникненню таких ситуацій? Про це розповіли спеціалісти Сокирянського та Хотинського бюро правової допомоги учням Кулішівської школи та Хотинської гімназії.

В українському суспільстві нині багато говорять про толерантність. Водночас найпоширенішими проблемами у колективах є булінг та мобінг (насильство у сфері праці). Чому не варто булити і яка відповідальність передбачена за цькування? Про це фахівці системи безоплатної правової допомоги інформують під час правопросвітницьких заходів.

«Якщо насилля в  дитячому віці використовують як спосіб вирішення проблеми, то у дорослому віці його сприйматимуть як норму», – зазначила фахівець системи безоплатної правової допомоги Яна Ясінська .

Спеціалісти роз’яснили учням Хотинщини та Сокирянщини, яка відповідальність настає за булінг. Кодекс України про адміністративні правопорушення (стаття 173-4)  передбачає адміністративну відповідальність. Вчинення булінгу неповнолітньої чи малолітньої особи карається штрафом від 850 до 1700 гривень або громадськими роботами від 20 до 40 годин.
Знущання, вчинене групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, карається штрафом у розмірі від 1700 до 3400 гривень або громадськими роботами на строк від 40 до 60 годин.
У разі цькування неповнолітнім від 14 до 16 років нести відповідальність доведеться їхнім батькам або особам, що їх заміняють.
Передбачена відповідальність не лише за цькування, а й за приховування фактів булінгу.
Якщо керівник закладу освіти не повідомить поліцію про відомі йому випадки цькування серед учнів, його оштрафують на суму від 850 до 1700 гривень або призначать виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20 % зарплати.