назад

В Одесі обговорили проблеми біженців та осіб, як потребують додаткового захисту

2MC desyate kvitnya 01.03.201701 березня 2017 року фахівець Другого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Мирослава Коленда спільно з представниками громадських організацій та юристами, а також представник Управління Верховного комісара ООН по справах біженців Хью Бессо прийняли участь у заході, організованому Громадською організацією «Десяте квітня» та присвяченому проблемам, з якими стикаються біженці, перебуваючи на території України.

Участь у вказаному заході також прийняли біженці, які мають намір отримати такий статус в Україні, які повідомили, що наразі дуже гостро стоїть проблема тривалого процесу розгляду органами Міграційної служби України питання про надання їм статусу біженця чи особи, яка потребує додаткового або тимчасового захисту.

Так, в Україні існує «трирівнева» система отримання статусу біженця:

         вирішення питання про прийняття заяви про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту;

         вирішення питання про оформлення документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту;

         вирішення питання про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту.

По-друге, на будь-якому з цих етапів у більшості випадків приймаються негативні рішення. У зв’язку з чим з метою подальшого законного перебування на території України така особа вимушена користатись своїм право на звернення до суду з метою оскарження прийнятого рішення.

Присутні представники громадських організацій повідомили, що гострими проблемами таких людей, які з об’єктивних причин були вимушені залишити свою країну, залишаються також питання їх медичного обслуговування осіб та неможливість здійснення банківських операцій. Це надзвичайно заважає їм у буденному житті, оскільки паспорт країни громадянства фактично знаходиться в органах міграційної служби, а довідка про звернення за захистом в Україні, яка видається їм після прибуття в Україну, відповідно до чинного законодавства України не є документом, що підтверджує особу.

Під час заходу представник Центру звернула увагу на можливість таких осіб отримати правову допомогу за рахунок держави у місцевих центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги , що передбачає:

         надання правової інформації, консультацій та роз’яснень з усіх правових питань, а також складання заяв, звернень, скарг тощо;

         складання документів до суду та здійснення представництва у суді, у тому числі у справах щодо оскаржень рішень Державної міграційної служби України.

З 2015 року за час роботи Другого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги всього надійшло понад 100 звернень 80 осіб з метою оскарження негативних рішень Державної міграційної служби України з питань надання статусу біженця або особи, яка потребує додаткового захисту.

———————————————-

Другий одеський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Адреса: м. Одеса, вул. Коблевська, 40

Електронна адреса: odesa2.odesa@legalaid.gov.ua

Телефон: (048) 726-14-45, (048) 726-14-44

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213103