назад

Регіональний центр з надання БВПД у Чернівецькій області консультує як забезпечити своє законне право на тишу та заспокоїти шумних сусідів

2017 03 17RБільшість із нас не раз були в ситуації, коли наші сусіди, не зважаючи на інших мешканців, порушують їхні права та інтереси. До прикладу, проведення ремонтних робіт у нічний час доби, гучні гуляння до самого ранку, безлад та розкидання сміття у під’їздах та багато іншого.

Якщо і вам «пощастило» мати таких сусідів, пропонуємо декілька порад, щоб покращити відносини та зменшити появу подібних ситуацій.

Отже, перш за все, спробуйте просто поговорити з сусідом та пояснити, що саме Вам заважає, як це можна виправити, і що для цього зовсім не потрібно значних зусиль з його боку.

Аби краще порозумітися запропонуйте свою допомогу, участь у спільній роботі у вашому під’їзді, на поверсі, де розташовані ваші квартири. Це може бути ремонт, охорона, прибирання та інше. Головне тут – налагодити комунікацію, створити звичайну добросусідську атмосферу.

Варто зрозуміти, що не потрібно поспішати заспокоїти своїх сусідів, бо результат може бути не зовсім сприятливий для вас, і якщо взагалі такий результат буде. Інакше кажучи, такий поспіх лише провокує ваших сусідів до нових «витівок». Пам’ятайте, що проблема поганих сусідів – це лише проблема у ваших відносинах з ними. Тому як тільки ви налагодите дружні відносини з сусідом – у вас буде доволі непоганий мешканець вашого дому.

Ще як один варіант «мирного» врегулювання ваших сусідських непорозумінь можна розробити якісь спільні для всіх правила (для поверху, під’їзду та інше). Або знайдіть «союзників» серед інших сусідів, яким також заважають і разом подумайте як зробити сусідські відносини більш сприятливими.

Якщо такі поради Вам не допомогли, пропонуємо вирішувати питання в наступному порядку.

Згідно «Правил користування приміщенням житлових будинків», у приміщеннях житлових будинків забороняється голосно співати і кричати, користуватися звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму з 22:00 год. до 08:00 год.

Крім того, забороняється проводити у робочі дні з 21:00 год. до 08:00 год., а у святкові та неробочі дні цілодобово ремонтні роботи, що супроводжуються шумом.

Звертаємо увагу, що власник наймач (орендар) приміщення, в якому заплановане проведення ремонтних робіт, зобов’язаний повідомити мешканців прилеглих квартир про початок таких робіт.

При цьому, рівень шуму, що утворюється під час проведення будівельних робіт, не повинен перевищувати встановлених санітарних норм.

За порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях винна особа притягується до адміністративної відповідальності. Так, згідно норми статті 182 Кодексу адміністративного судочинства України таке порушення тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від 5 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і накладення штрафу на посадових осіб та громадян – суб’єктів господарської діяльності – від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо особа, яка протягом року вже піддавалась адміністративному стягненню за таке правопорушення, знову його вчинить, то в такому разі до неї буде застосовано покарання у вигляді штрафу від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші або без такої. Якщо таке порушення повторно матиме місце з боку посадових осіб та громадян – суб’єктів господарської діяльності – від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші.

Контроль за додержанням керівниками та посадовими особами підприємств, установ, організацій усіх форм власності, а також громадянами санітарного та екологічного законодавства, правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях, інших нормативно-правових актів у сфері захисту населення від шкідливого впливу шуму, неіонізуючих випромінювань та інших фізичних факторів, згідно Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», забезпечують органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування в межах повноважень, встановлених законом.

Так, згідно Положення про Державну санітарно-епідеміологічну службу України, серед інших завдань, Держсанепідслужба України здійснює:
– державний санітарно-епідеміологічний нагляд та контроль за дотриманням вимог санітарного законодавства органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, фізичними особами та громадянами, реалізацією ними санітарних та протиепідемічних (профілактичних) заходів;
– застосування передбачених законодавством заходів для припинення порушення санітарного законодавства;
– нагляд за дотриманням вимог санітарних норм у стандартах.

Тому, у разі порушення режиму тиші сусідами, для того, щоб визначити рівень шуму Ви можете звернутись до Служби або її територіальних органів.

Після проведення відповідних замірів буде складено протокол, що і є підтверджуючим порушення документом та підставою для звернення до суду.

Слід звернути увагу, у разі відкриття провадження у справі, суд може також призначити будівельно-технічну експертизу, вартість якої сплачує сам позивач. Відтак, на підставі наданих позивачем доказів порушення норм допустимого рівня шуму, висновку експертизи суд у випадку задоволення позову може зобов’язати порушника тиші провести відповідні будівельні роботи для покращення звукоізоляції між квартирами чи провести демонтаж техніки, що створює шум.

Якщо перевищення допустимого рівня шуму має місце у нічний час, із 22:00 год. до 08:00 год., то для фіксації факту порушення, складення адміністративного протоколу та подальшого накладення адміністративного стягнення на порушника Вам потрібно викликати працівників поліції.

Жанна Патєхіна,
заступник начальника відділу організаційної роботи,
юридичного забезпечення діяльності та інформації