назад

В Одесі відбулася презентація «Як органи місцевого самоврядування і держава можуть відповісти на правові потреби громад?»

OMS 27Сьогодні, 11 жовтня 2017 року, в приміщенні Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Грушевського (м. Одеса, вул. Троїцька, 49/51), відбулася презентація «Як органи місцевого самоврядування і держава можуть відповісти на правові потреби громад?». На заході, який проведено за підтримки українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» та Міжнародного фонду «Відродження», говорили про співпрацю органів місцевого самоврядування і державних інституцій у наданні правової допомоги мешканцям територіальних громад.

На заході зібралися представники центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Одеської, Львівської та Вінницької областей, органів місцевого самоврядування, громадських організацій (переглянути список учасників), щоб поділитися позитивним досвідом, зокрема у розробленні, прийнятті та реалізації місцевих програм надання безоплатної правової допомоги, а також пошуку дієвих механізмів вирішення проблемних питань, які виникають в ході такої роботи.

Розпочала захід керівниця Одеської міжрегіональної ресурсно-комунікаційної платформи Ірина Бондаренко, яка виступила модератором робочого процесу. Вона розповіла учасникам презентації, чому саме програма надання безоплатної правової дороги є ефективним шляхом вирішення проблем та задоволення правових потреб кожного з громадян і громади в цілому. Було зафіксовано бачення усіх учасників робочого процесу щодо того, навіщо, кому, з ким та як розробляти цільову програму.

Представники місцевих центрів та бюро правової допомоги презентували свої напрацювання та розуміння розробки цільових програм, важливі нюанси їх впровадження.

Учасники заходу жваво дискутували та задавали питання щодо практичного досвіду виявлення та дослідження проблем, пошуку партнерів та обрання дієвого способу вирішення конкретних правових проблем громад.

Викладач кафедри соціології Одеського національного університету імені І.І. Мечникова Ганна Ятвецька говорила про актуальність досліджень правових потреб громад, проблеми та перешкоди під час проведення досліджень.

Заступник директора Вінницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталя Смішна, яка брала активну участь у розробці методичних рекомендацій «Програма надання безоплатної правової допомоги: розроблення, планування, виконання, звітування», провела презентацію посібника. Посібник містить детальну на сьогодні інформацію про те, яким чином розробити таку програму, як правильно сформулювати її мету та заходи, а також як відповісти на правові потреби громади за допомогою реалізації програми.

Наприкінці заходу у робочих групах відбулося моделювання програм надання безоплатної правової допомоги для вирішення пріоритетних правових проблем у громадах. В результаті учасники груп презентували обґрунтування актуальності програм, визначення мети та відповідних способів для її досягнення. 

OMS 2

OMS 4

OMS 5

OMS 6

OMS 10

OMS 11

OMS 12

OMS 13

OMS 14

OMS 16

OMS 17

OMS 19

OMS 20

OMS 21

OMS 22

OMS 23

OMS 25

OMS 26

OMS 27