назад

В Одеському центрі професійно-технічної освіти обговорили основні зміни та перспективи освітньої реформи

2 MC osv ref 216 листопада 2018 року слухачі Державного навчального закладу «Одеський центр професійно-технічної освіти» ознайомились з основними змінами та перспективами освітньої реформи на семінарі, який провів спеціаліст Другого одеського місцевого центру Руслан Станіславів.

Реформа в цілому торкається як отримувачів освіти (вихованці, учні, студенти, курсанти, слухачі, стажисти, аспіранти), так і педагогічних працівників.

 

В першу чергу присутні дізнались, що тривалість здобуття повної середньої освіти з 01.10.2018 становить 12 років. Для тих, хто вже навчається, тривалість не змінилась – 11 років.

 

Також освітньою реформою передбачено рівні повної загальної середньої освіти, до яких відносять:

  • початкову освіту, тривалістю чотири роки (1-4 клас);
  • базову середню освіту, тривалістю п’ять років (5-9 клас);
  • профільну середню освіту, тривалістю три роки (10-12 клас).

Дитина у профільній середній школі зможе вибрати те, що цікаво саме їй та зосередити свою увагу на цих предметах. Якщо учень вважатиме, що він помилився у виборі, протягом першого року він зможе змінити спеціалізацію. 

У зв’язку з цим термін навчання в бакалавраті складатиме 3 роки.

Вчителі у свою чергу зможуть самостійно розробляти програму навчання із дотриманням встановлених Законом стандартів.

Окрім цього від тепер вчителі абсолютно вільні в тому, як підвищувати кваліфікацію: тренінги, курси, вебінари, семінари, практикуми. Тобто, теоретично, це можна зробити, навіть переглядаючи онлайн-курс. До того ж, держава заплатить, якщо він буде не безкоштовним.Загальна кількість годин для підвищення кваліфікації вчителя впродовж 5 років не може бутименшою 150 годин.

Реформа запроваджує поняття «академічної доброчесності», суть якого полягає в обмеженні академічного плагіату, самоплагіату, фабрикації, фальсифікації, списування, обману, хабарництва, необ’єктивного оцінювання, яке, в свою чергу, спрямоване на підвищення якості та конкурентоздатності на ринку освіти. 

2 MC osv ref 1

2 MC osv ref 2

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звернутися до Другого одеського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Одеса, вул. Коблевська, 40. Тел: (048) 726-14-45, (048) 726-14-44.