назад

Навіть в умовах війни потрібно відстоювати свої права

242-1Війни неминуче супроводжуються порушенням прав людини. Від агресії до смутку – так реагують ті, кого не обійшла війна. Що залишається за лаштунками героїчних відео? Із чим очевидці або учасники бойових дій зіштовхуються вже у мирному житті? Про це і найперше про історію жінки, яка повернулась із війни та продовжує боротись із посттравматичним синдромом, кінострічка режисерки Аліни Горлової «Явних проявів немає». 19 листопада 2018 року всі охочі мали змогу безкоштовно переглянути цю документальну кінострічку з колекції XV Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у Чернівецькій обласній науковій бібліотеці імені Михайла Івасюка.

«Це страшний стан. Ти і воюєш, і не воюєш. Тобі не хочеться жити. У мене почалось безсоння. Снодійні не допомагали. Тобі не вистачає адреналіну», – ці слова головної героїні фільму відображають те, що вона відчуває насправді, адже це документальна кінострічка. Заступник командира батальйону по роботі з особовим складом Оксана Якубова повернулась з війни, але не до нормального життя. Вона не може спати, її супроводжують панічні атаки, її переповнюють жахливі спогади, яких вона не може позбутись.

242-2

Надто актуальна ця тема – війна – для буковинців, тому під час перегляду у приміщенні панувала цілковита тиша. Не коритись, боротись за право жити у своїй країні, чинити опір ворогам і продовжувати допомагати українським захисникам – закликали під час заходу волонтери. Ті, які найперші підтримали українських воїнів, коли розпочалася антитерористична операція на Сході України.

«Цей фільм необхідно показувати всім, хто сидить у кабінетах, хто відвідує бари та ресторани, хто не бачить або не хоче бачити, що в Україні триває війна. Ми продовжуємо зустрічати «200» і це дуже болісно. Ми живемо у мирі та спокої, а ті, хто звідти повернувся, потребує психологічної реабілітації. Хочеться, щоб усі пам’ятали, що війна триває і що мирним життям ми зобов’язані нашим хлопцям. Наш обов’язок підтримати їх», – наголосила волонтер Марія Філіпчук.

242-3

У тих, хто пройшов війну, формується загострене відчуття справедливості. Вони боролись за свою країну у зоні антитерористичної операції і не терплять несправедливість на мирній території. Про можливість відстоювати свої права у законний спосіб розповіла фахівець Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Ольга Андріцька. «Учасники АТО мають право у разі потреби скористатись послугами адвоката, роботу якого оплачує держава. Окрім того, мають змогу звернутись по консультації та роз’яснення з питань правового характеру до юристів центрів та бюро правової допомоги», – роз’яснила фахівець системи безоплатної правової допомоги. Присутні також отримали книги та буклети на правову тематику.

242-4

«Кожна кінострічка, яку ми демонструємо – це реальна історія. У більшості випадків історія про нескорених людей, які не готові йти легшим шляхом. Натомість вони бажають відстоювати свої погляди, свої права, свою честь і гідність. Організовувати подібні заходи нам вдається завдяки підтримці громадських організацій «Клуб української молоді» та «Товариство «Український Народний Дім в Чернівцях», які є регіональними представниками Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у Чернівецькій області», – розповіла керівник кіноклубу Docudays UA, який функціонує при Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені Михайла Івасюка, Галина Добровольська.

Подібні заходи у бібліотеці відбуватимуться і надалі. Там щомісяця всі охочі мають змогу переглядати документальні кінострічки про права людей.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).