назад

В Охтирському місцевому центрі проведена прес-конференція на тему: «Утворення та діяльність бюро правової допомоги. Нові досягнення та можливості»

З метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги Міністерство юстиції України утворило низку бюро правової допомоги. Ці установи розпочали функціонувати у смт. Велика Писарівка, м. Лебедин та Тростянець як відокремлені структурні підрозділи Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Прес-конференція, яку провели 30 вересня в Охтирському місцевому центрі з надання БВПД, розпочалася зі вступного слова директора центру Тамари Козир. Вона висвітлила інформацію щодо звернень громадян за правовою допомогою, яких вже більше двох тисяч. Наголосила, що значний відсоток клієнтів становлять саме учасники АТО, які звертаються з наступними питаннями: стягнення заборгованостей, пов’язаних із соціальними виплатами; правомірність відмови в безоплатній приватизації земельної ділянки; погашення боргу за кредитним договором та ряд інших.

Тамара Козир розповіла: «За місяць роботи до Великописарівського бюро звернулися 46 осіб, до Лебединського – 65, до Тростянецького – 56. Значна частка звернень завдяки рекомендаціям іншої особи, тобто, через громадян, які вже зверталися до центру».

Продовжили  виступ керівники бюро правової допомоги. Зі слів заступника начальника відділу Великописарівського бюро правової допомоги Євгена Мороза, перший місяць роботи виявився досить насиченим. Проводилася активна правопросвітницька робота. Інформаційні заходи відбулися в управлінні соціального захисту населення, банківських установах, Великописарівському районному центрі зайнятості, бібліотеці тощо. Родзинкою стала участь у тренінгу на тему: «Протидія торгівлі людьми, ідентифікація постраждалих та робота з ними». За активну громадську позицію, участь та надані консультації спеціаліста бюро нагороджено сертифікатом за участь у тренінгу щодо ідентифікації та надання допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми».

Наступним підбив підсумки роботи начальник відділу Лебединського бюро правової допомоги Сергій Іванов. Він перш за все зазначив: «Спершу при відкритті бюро значну допомогу надала районна влада. Нині ж така плідна співпраця продовжується. Спільно здійснюються виїзні прийоми до віддалених населених пунктів, яких на сьогодні шість. Проведено лекцію у Маловисторопському коледжі імені  П.С. Рибалка Сумського Національного аграрного університету».  Він зазначив, що представника бюро включено до складу комісії Служби у справах дітей при Виконавчому комітеті Лебединської міської ради з питань захисту прав дитини.

Начальник відділу Тростянецького бюро правової допомоги Борис Козловський, підводячи риску під результатами роботи з дня відкриття бюро, розповів: «Основні питання, з якими звертаються клієнти, – це земельні, адже район аграрний. Потім ідуть соціальні та сімейні. Допомагали клієнтам складати заяви та скарги». Начальник відділу навів яскравий приклад звернення щодо розірвання договору довічного утримання.

Продовжив виступ головний спеціаліст відділу представництва Валерій Грабар, який повідомив про відкриття нового відділу в Охтирському місцевому центрі. З його слів, відтепер право представляти інтереси осіб в суді мають право працівники Охтирського МЦ. Отже, розширення повноважень центрів правової допомоги надає можливість особам на місці отримати як консультацію правового характеру, так і,  в разі потреби, захист у судовому порядку. Валерій Грабар розповів про доручення, що стосувалося  визнання особи недієздатною та призначення опікуна, з якого вже відбулося перше судове засідання.

Інтегратор Марина Лапоног розповіла про нові функції, які покладені як на місцеві центри, так і на бюро правової допомоги щодо прийняття та видачі документів з державної реєстрації громадських формувань, як фронт-офісів. Вона зазначила: «Раніше, щоб створити громадське об’єднання, припинити його діяльність чи внести зміни до статуту потрібно було їхати до м. Суми у Головне територіальне управління юстиції у Сумській області. Нині ж це можна зробити на місцях».

Тамара Козир висловила впевненість, що бюро правової допомоги принесе значну користь жителям краю в плані правового захисту та правопросвітництва, адже перший місяць роботи це яскраво доводить.

Кожен, хто звернеться до бюро за юридично консультацією, незалежно від громадянства чи статків, отримає її, як і матиме доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції,  дістане можливість доступу і до адвокатських послуг, які оплачує держава.

Директор Охтирського місцевого центру з НБВПД підвела проміжні підсумки роботи і висловила вдячність ЗМІ за плідну співпрацю та допомогу в покращенні правосвідомості земляків.