назад
21.09.16

В Олександрії обговорили питання соціального захисту та працевлаштування внутрішньо переміщених осіб

P8140001Нещодавно до Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги завітали  представники громадської організації «Крим SOS». Мета візиту – об’єднання зусиль центру та громадської організації для захисту прав, свобод та інтересів внутрішньо переміщених осіб з Криму та Сходу України.
В обговоренні питань щодо надання  безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам взяли участь співробітники Олександрійського місцевого центру з надання БВПД: Анатолій Руденко, директор установи, Володимир Світановський, начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання  БППД; фахівці Громадської організації «Крим SOS»: Ольга Куришко, юрист та Андрій Остріков, соціальний працівник.
На засідання круглого столу також були запрошені представники державних установ: Ганна Зенюк, заступник начальника управління Пенсійного фонду в м. Олександрія, Ірина Мукієнко, начальник Олександрійського міськрайонного центру зайнятості, Ірина Табачкова, начальник Олександрійського районного управління соціального захисту населення, Вадим Бойко, державний соціальний інспектор управління соціального захисту Олександрійської міської ради.
Анатолій Руденко, директор місцевого центру з надання БВПД  зазначив, що внутрішньо переміщеним особам розібратися в законах, нормативних актах та допомогти адаптуватися зобов’язані соціальні служби. Але в разі порушення прав людини такі особи можуть звертатися  до спеціалістів Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
«До нашого центру за час роботи звернулось більше 50 внутрішньо переміщених осіб. Найбільше їх цікавили питання виплати заборгованості по заробітній платі, по отриманню субсидій, соціальних виплат тощо. У нас уже є приклади правової допомоги внутрішньо переміщеним особам, зокрема  встановлення в судовому порядку факту народження дитини та отримання свідоцтва про її народження; щодо перерахунку розміру пенсії; стягненню заробітної плати та звільнення з місця роботи, яке знаходиться на території проведення АТО»,- зауважив директор центру.
Володимир Світановський акцентував увагу на тому, що фахівцями центру розроблені методичні рекомендації по захисту прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, проводяться семінари для громадян, які стоять на обліку в управлінні соціального захисту населення Олександрійської міської ради, здійснюються виступи  на місцевому радіо, публікуються  статті в ЗМІ.
 
P8140004
 
Ольга Куришко зупинилася на правових колізіях, навівши приклади, коли закон, що має вищу юридичну силу дехто з чиновників хоче підмінити різними наказами, рішеннями, коли справа стосується проблем внутрішньо переміщених осіб, які виїхали з Криму або постраждали від подій на Сході України.
«Сьогодні «Крим SOS» надає весь спектр юридичної допомоги біженцям, а також допомагає в написанні заяв на участь в міжнародних грантах, що допомагає людям пристосуватися до нових умов життя» – зазначила юрист громадської організації «Крим SOS».
Андрій Остріков наголосив на важливості соціальної допомоги для людей, які втратили житло і тепер мають статус біженця. «Кіровоградщина прийняла до своїх територіальних громад більше 14 тис. переселенців з Криму та Донбасу. Але фактично лише половина їх сьогодні проживає на даній території. На жаль, гуманітарні донори призупинили надання гуманітарної допомоги, перевівши її в рамки різноманітних грантів (під робочі місця, соціальні проекти тощо.). Сьогодні ГО «Крим SOS» відкрила свої центри в п’яти містах  (Київ, Львів, Полтава, Херсон, Запоріжжя). Кіровоградщина входить до Київського центру ГО «Крим SOS». Всього  нашою допомогою охоплено 19 областей», – розповів соціальний працівник ГО «Крим SOS».
 
P8140005
 
На думку учасників круглого столу, подальша співпраця між Олександрійським місцевим центром та ГО «Крим SOS» може бути реалізована шляхом інформування ВПО про можливість отримання допомоги в громадській організації та за допомогою перенаправлення осіб, які потребують юридичної допомоги до Олександрійського місцевого центру з надання БВПД, або до бюро правової допомоги.
 
P8140009
 
До Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутися за адресою:
м. Олександрія, вул. Першотравнева, буд. 18
Режим роботи: понеділок – п’ятниця з 8:00 до 17:00
Телефон: 050-563-72-11, (05235) 7-04-04, 7-04-40
Адреси бюро правової допомоги:
Знам’янське бюро правової допомоги
м. Знам’янка, вул. Герої Крут, 9
Олександрівське бюро правової допомоги
смт Олександрівка, вул. Незалежності України, буд. 63
Онуфріївське бюро правової допомоги
смт Онуфріївка, вул. Графа Толстого, буд. 68
Петрівське бюро правової допомоги
смт  Петрове, вул. Центральна, буд. 21
Світловодське бюро правової допомоги
м. Світловодськ, вул. Павлівська, 13-А