назад

У Черкасах відбулася презентація Спеціальної доповіді Уповноваженого Верховної ради України з прав людини

20 вересня 2016 року в приміщенні конференц-залу готелю «Україна» в м. Черкаси відбулася презентація Спеціальної доповіді Уповноваженого Верховної ради України з прав людини за результатами пілотного моніторингу реалізації Кримінального процесуального кодексу України, який проводився в судах м. Києва.

Для участі були запрошені адвокати Черкаської та Кіровоградської областей, зокрема адвокати, що надають безоплатну правову допомогу. В заході також взяв участь начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів – Роман Бакатуро.

Для проведення спостережень було відібрано групу спостерігачів у складі 28 осіб. Критеріями відбору спостерігачів були: наявність юридичної освіти, досвід роботи за фахом, мотивація до участі в громадському моніторингу, відсутність конфлікту інтересів під час спостережень, наявність можливості систематичної участі у дослідженні протягом тривалого часу.

Спостереження проводились у 10 районних судах м. Києва та Апеляційному суді м. Києва в період від 5 липня 2014 до 15 лютого 2015 року. Всього було проведено 1628 спостережень (візитів до суду). Однак для аналізу було використано матеріали 1288 спостережень, що пояснюється поширеністю випадків відкладення судових засідань або ситуацій, коли спостерігачі з деяких причин не змогли потрапити в судове засідання, або ж судове засідання взагалі не розпочалось. В таких випадках (загалом їх було 340) спостерігачі фіксували лише ті факти та обставини, що були їм доступні (можливість доступу до приміщення суду, умови очікування відвідувачами початку судового розгляду їхніх справ, якість послуг та спілкування працівників суду з відвідувачами суду, повнота і якість інформації щодо місця та часу судового засідання тощо).

«Особливістю проведення моніторингу було те, що предметом спостереження було не все провадження, а лише одне судове засідання цього провадження, на яке монітори потрапляли випадково. Такий підхід гарантував можливість отримання об’єктивної інформації судового розгляду певного провадження загалом», – зазначив представник Інституту прикладних гуманітарних досліджень – проф. Буроменський М.В.

«Ми вважаємо, що проведений моніторинг виявив низку системних проблем у застосуванні Кримінального процесуального кодексу України, що набув чинності у листопаді 2012 року», – переконана представник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Юлія Хмарук. Представляючи результати проведеного моніторингу, вона також зауважила, що хоча моніторинг проводився лише у Києві, виявлені недоліки притаманні усій судовій системі України, тож результати проведеного дослідження будуть розповсюджені в усіх регіонах країни.

prez-ure01

Модератор заходу Марчук Н.О. в своїй доповіді зупинилася на результатах моніторингу щодо недоліків в діяльності адвокатів та причин, що лежать в їх основі. Пані Наталя висвітлюючи проблему також опиралася й на свій багаторічний досвід роботи суддею (в тому числі й суддею Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ).

prez-ure02

Слід зазначити, що напередодні подібні презентації були проведені для суддів та прокурорів регіону. Судді прокурори та адвокати для презентації результатів моніторингу організаторами заходу навмисно збирались у різний час для того щоб зосередити увагу на недоліках та проблемних питаннях у роботі кожної групи.