назад
14.12.16

В рамках Всеукраїнського тижня права проведені правоосвітні заходи з урахованням вікових особливостей дітей

Ніжин 2В період з 5 по 9 грудня 2016 року в рамках Всеукраїнського тижня права працівники Ніжинського місцевого центру та бюро правової допомоги взяли участь у правоосвітніх заходах для молоді Бахмацького, Бобровицького, Борзнянського, Варвинського, Ічнянського, Носівського, Прилуцького, Срібнянського, Талалаївського районів Чернігівської області.

Всеукраїнську акцію «Тиждень права» започатковано у 2008 році з нагоди 60-ї річниці проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини. Сьогодні Тиждень права має статус державного й носить характер національної правової традиції, що прагне сконцентрувати увагу суспільства на підвищенні рівня правової культури громадян, а також їх поінформованості про конституційні права та обов’язки. Тож, працівники Ніжинського місцевого центру та бюро правової допомоги активно залучалися до тематичних заходів інформаційного, освітнього та виховного характеру, що проходили у навчальних закладах, враховуючи вікові особливості дітей.Срібне2
Неабиякий інтерес в учнів 5-6 класів загальноосвітніх шкіл викликала вікторина «Знай свої права» про права літературних героїв та «казкових правопорушників». Школярі активно залучалися до моделювання ситуацій, в процесі гри знаходили правильні шляхи вирішення, надавали свої власні, дитячі та безпосередні відповіді на запитання, із захопленням пригадували героїв відомих казок, які порушували права людини. За допомогою слайдів-розфарбовок «Кожна дитина має знати» розкривали для себе найважливіші статті “Декларації прав дитини”.
Уроки-лекції на тему “Суть Конституції та її роль у повсякденному житті” для учнів 10-11 класів та гімназій проходили у форматі діалогу. Під час спілкування присутні обговорювали питання: “Що таке Конституція? Які права та обов’язки має громадянин?”. Представники бюро правової допомоги не лише виявляли рівень знань з правознавства старшокласників, а й прагнули стимулювати інтелектуальну діяльність школярів для формування вміння відстоювати свої переконання у дискусіях та вирішувати життєві ситуацій у правовий спосіб.7 грудня 2
Проведення Всеукраїнського тижня права на державному рівні сприяє підвищенню рівня правової обізнаності школярів, допомагає сформувати уміння орієнтуватися у правовому полі, а також виховує у молоді почуття власної відповідальності за правопорушення.
Нагадуємо, за отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутись до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з 09:00 до 18:00 за адресою: м. Ніжин, вул. Богуна, буд.8 (3-й поверх) або зателефонувати тел.: (04631) 2-40-05. Окрім того, цілодобово та безкоштовно у межах України можна отримати відповіді на правові питання за телефоном 0 800 213 103.