назад

В секторі ювенальної пробації міста Одеса говорили про насильство в сім’ї

probaciya 3 MC 201805 лютого 2018 року начальник відділу правопросвітництва Третього одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Валерія Цап провела захід на тему: «Насильство в сім’ї – це злочин! Як розпізнати та захистити себе?».

Метою заходу стало ознайомлення з різновидами насильства, формування навичок ідентифікації насильства в сім’ї та розуміння необхідності притягнення кривдників до покарання.

На заході були присутні неповнолітні, які знаходяться на обліку в секторі ювенальної пробації м. Одеси, працівники сектору пробації, особи, які проходили педагогічну практику.

На початку заходу Валерія Цап розповіла присутнім про діяльність системи безоплатної правової допомоги та зазначила, що 07 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Таким чином, розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також – для дітей.

«Насильство в сім’ї є величезною проблемою. Її масштаби і прояви вражають. Про гостроту проблеми насильства в сім’ї свідчать результати соціологічних досліджень, та дані громадських організацій», – зазначила Валерія Цап.

В ході обговорення даного питання присутнім розкрили значення, поняття насильства в сім’ї та різновидності його проявів.

Найчастіше жорстоке поводження виражається у вигляді нанесення тілесних ушкоджень. В таких ситуаціях необхідно якнайшвидше подати заяву про нанесення тілесних ушкоджень до поліції та після призначення слідчого, вимагати негайного проведення судово-медичної експертизи.

Також можна самостійно звернутися до медичного закладу, де зафіксувати тілесні ушкодження шляхом оформлення медичних документів, на підставі яких у подальшому можна буде провести судово-медичну експертизу.

Працівник Центру також зазначила, що законодавство передбачає заходи впливу до осіб, які вчиняють насильство в сім’ї, та заходи щодо надання допомоги потерпілим, навіть якщо таке насильство не пов’язане з завданням тілесних ушкоджень.

Зокрема, щодо осіб, які вчинили насильство в сім’ї або погрожують його вчинити, працівники поліції в справах неповнолітніх можуть застосувати такі засоби впливу:

  • винесення офіційного попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї;
  • взяття на профілактичний облік осіб, схильних до вчинення насильства в сім’ї;
  • винесення захисного припису.

Кодекс України про адміністративні правопорушення передбачає адміністративну відповідальність, яка спрямована на захист осіб від насильства та покарання винних:

  • стаття 173-2 – за вчинення насильства в сім’ї,
  • стаття 180 – за доведення неповнолітнього до стану сп’яніння,
  • стаття 184 – за невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей.

Звернутись по допомогу за фактом жорстокого поводження можна особисто або за номером 102 до

  • огранів поліції;
  • медичних установ; 
  • центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді – для отримання соціальних послуг та психологічних консультацій;
  • служб у справах дітей – для психологічного захисту;
  • громадських організацій, які надають юридичні, психологічні та соціальні послуги – для прикладу, можна зателефонувати на національну «гарячу лінію» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та та ґендерної дискримінації (0 800 500 335 або 116 123);
  • Центрів безоплатної правової допомоги для отримання необхідних юридичних консультацію чи супровіду.

В ході заходу Валерія Цап активно відповідала на всі питання присутніх. Всі присутні отримали інформаційні матеріали по даній тематиці з контактами органів, куди можна звернутись, розроблені програмою USAID «Нове правосуддя».

З метою отримання інших консультацій можна звернутися до Третього одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Одеса, вул. Отамана Головатого, 1. Тел +38 (048) 793-14-20.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.