назад
17.12.19

В Україні вперше відбувся день БПД

В один день центри та бюро правової допомоги по всій Україні відкрили свої двері для всіх, аби відверто поспілкуватися з тими, для кого працюють. Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги – це хороша можливість ще раз обговорити актуальні питання співпраці та взаємодії з адвокатами та партнерами, клієнтам – розповісти власні життєві історії, а молоді – ознайомитись із діяльністю центрів та бюро правової допомоги.

День розпочався з неформальної зустрічі керівників центрів з представниками партнерських організацій, владних структур, громадських об’єднань, молоддю за філіжанкою кави та смачними тістечками. Говорили про шляхи подальшої співпраці. Учасники зустрічі запевнили, що готові долучатись до ініціатив системи надання БПД та всіляко їх підтримувати.

«Не всі навіть вмістилися в кабінет, попри купу принесених додаткових стільців, – розташувалися просто у приймальні, адже двері були відкрити не лише фігурально, а й насправді. Молодь ставила багато запитань, особливо стосовно проєкту відновного правосуддя для неповнолітніх», – розповів директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях Анатолій Бородавка.

All-focus

«Важливо, коли юристи знаходяться поруч, дають свої контакти, дають зрозуміти, з яких питань до них можна звернутися. Співробітники Сумського місцевого центру з надання БВПД приходять до онкогематологічного відділення дитячої лікарні й проводять консультації для батьків», – розповіла очільниця ГО «Батьки онкохворих дітей» Оксана Смольнікова, яка завітала на «каву з директором» у Сумах.

Усім цікаво було також почути «живі історії» тих, кому система БПД допомогла відстояти їхні права.

«Чоловік чоловік бив мене та знущався над моєю старшою дочкою. Я вдячна юристам. Вони дуже мені допомогли. Мені призначили адвоката, яка допомогла мені отримати обмежувальний заборонний припис, потім аліменти, розлучення, а зараз допомагають відстояти мої інтереси у процесі поділу майна», – розповіла клієнтка Маріупольського місцевого центру з надання БВПД.

«З моменту народження онуки я брав участь у її вихованні, купував їй подарунки, одяг та їжу. Моя донька та її чоловік приймали мою допомогу та не заперечували проти спілкування з дитиною. Після того, як моя донька потрапила на лікування до психіатричної лікарні та підозрюється у вбивстві іншої онуки, зять заборонив мені спілкуватись з онукою. Щоб захистити своє право на спілкування та виховання дівчинки, звернувся до центру безоплатної вторинної правової допомоги. Адвокатка Оксана Сьора склала позовну заяву та подала до суду. Суд задовольнив позов та встановив графік побачень з онукою», – розповів клієнт Кропивницького місцевого центру з надання БВПД.

Це лише дві із багатьох історій, які доводять, що справедливість є, але їй потрібні адвокати.

Під час екскурсії кожен бажаючий міг побачити роботу системи надання БПД у дії. І захотіти стати частиною цієї інституції. Студенти Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського виявили бажання проходити виробничу практику у центрах та бюро правової допомоги навесні 2020 року. І таких прикладів багато.

Крім того, можна було проконсультуватися з кращими адвокатами, а також запитати про судову практику, нюанси професії, особливості допомоги вразливим громадянам тощо.

«У сучасних реаліях робота системи безоплатної правової допомоги є надзвичайно важливою, адже вона дійсно спрямована на захист прав простої людини. Важливим є також відношення, з яким фахівці та адвокати системи працюють з клієнтами, їх людяність та чуйність в роботі», – розповів клієнт Миколаївського місцевого центру з надання БВПД Ігор Коростильов.

Довідково. Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги приурочений до Дня прав людини, який відзначається 10 грудня в пам’ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини.