назад

В Університеті ІІІ-го віку прочитано лекцію з питань виборчого права

20 березня 2019 року, на виконання меморандуму про співпрацю між Золотоніським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі — місцевий центр) та Територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) в Золотоніському районі від 08.08.2016 року,  головний спеціаліст місцевого центру Тетяна Жалобна провела інформаційну лекцію на тему: “Голосуй відповідально” для слухачів факультету “Правової обізнаності”, який діє при Університеті ІІІ-го віку в селі Кривоносівка Золотоніського району.

            Університет ІІІ-го віку – перший в Золотоніському районі вищий навчальний заклад для людей старшого віку, де здобувають знання з різних галузей учасники ветеранського клубу “Надвечір’я” .

            На початку своєї лекції Тетяна Жалобна ознайомила присутніх з новою ініціативою Міністерства юстиції України “Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ”, яка реалізовується системою безоплатної правової допомоги в рамках правопросвітницького проекту “Я МАЮ ПРАВО!” та яка спрямована на інформування громадян про свої права у сфері виборчого права.

            “2019 рік — рік загальнонаціональних президентських та парламентських виборів. Згідно з Конституцією право обирати і бути обраним — одне з ключових прав громадян України. Цього року у виборах візьме участь велика кількість українців, яким виповнилося 18 років. Є багато громадян, які в зв’язку з війною на сході країни та анексією Криму отримали статус внутрішньо переміщених осіб і не знають, яким чином реалізувати своє виборче право там, де вони зараз проживають. Інша категорія українців це громадяни, які змінили місце проживання, але не змінили реєстрацію, також не мають інформації про те, як голосувати в населеному пункті, де вони незареєстровані.  Для того, щоб допомогти нашим громадянам та “озброїти” їх знаннями, яким чином реалізувати своє право і яким чином захистити це право, ми проводимо інформаційні  заходи”, – зазначила представник місцевого центру.

            Перше на що було звернуто увагу присутніх, це перевірка себе та свої рідних у списку виборців.

            Повідомлено, що кожен громадянин України може проголосувати в день виборів Президента, якщо його внесли до списку виборців. Для того, щоб дізнатися, чи включено виборця до Державного реєстру виборців, та перевірити, чи правильно вказано в Державному реєстрі виборців прізвище, ім’я, по батькові та виборчу адресу виборця можна за допомогою он-лайн сервісу «Особистий кабінет виборця» на веб-сторінці «Державний реєстр виборців» (www.drv.gov.ua). Для цього потрібно зареєструватися в «Особистому кабінеті виборця» і зробити відповідний запит. На електронну адресу виборець отримає відомості щодо своїх даних у Державному реєстрі виборців.

            Під час лекції детально розглянуто найбільш актуальні питання:

– як змінити місце голосування у зв’язку з навчанням, роботою та виїздом за кордон?;

– як проголосувати переселенцям?;

– як реалізувати свої виборче право за місцем проживання?;

– як замінити зіпсований виборчий бюлетень?;

– куди звернутися по допомогу за захистом своїх прав.

            Також, слухачам факультету “Правової обізнаності” був роз’яснений механізм голосування наших громадян за кордоном та надано для ознайомлення перелік закордонних виборчих дільниць, утворених на постійній основі. 

            Під час заходу не залишили поза увагою і питання порушень, які можуть відбутися на виборах та відповідальності.

            Основні порушення на виборах :

– видача бюлетеня для голосування особі без документа, який підтверджує громадянство України;

– спроба голосувати особою без законних на те підстав;

– наявність сторонніх осіб на дільниці, в кабінці (кімнаті) для таємного голосування;

– винесення бюлетеня за межі виборчої дільниці;

– масове підвезення виборців до дільниці;

– несанкціоноване фотографування бюлетенів;

– роздавання грошей або подарунків за голосування;

– пошкодження виборчих скриньок;

– отримання виборчого бюлетеня від іншої особи, крім члена комісії;

– передача бюлетеня сторонній особі.

Особи, винні в порушенні законодавства про вибори Президента України, притягаються до кримінальної, адміністративної або іншої відповідальності.

            Наприкінці зустрічі було зазначено, що у разі якщо громадяни бачать порушення або якщо порушили їхнє право вони можуть звернутися до:

– голови відповідної виборчої комісії у письмовій формі зі скаргою на протиправні дії, бездіяльність, що стосуються виборчого процесу;

– до працівників Національної поліції із заявою про вчинення злочину;

– до суду із позовною заявою або до місцевого центру.

            З цією метою 30 та 31 березня 2019 року Золотоніський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працюватиме у черговому режимі з 09:00 до 17:00 години за адресою: м. Золотоноша, вул. Новоселівська, 1 офіс 17 ,  тел.2-35-83.

            Захід пройшов у теплій та дружній атмосфері, слухачі Університету ІІІ-го віку задавали питання та брали активну участь у їх обговорені.

            Серед присутніх поширено інформаційні буклети та плакати системи БПД та проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!»