назад

Інформаційна робота в рамках кампанії «Я маю право голосу»

Однією з найбільш дієвих форм безпосередньої демократії в Україні є вибори. Саме вони дозволяють перетворити волевиявлення громадян України у волю Українського народу під час формування представницьких органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

         20 березня 2019 року в рамках проведення інформаційної кампанії «Я маю право голосу» фахівці Чорнобаївського бюро правової допомоги спільно з працівниками районних відділів державної виконавчої служби та державної реєстрації актів цивільного стану провели в смт. Чорнобай та Чорнобаївському районі інформаційні заходи з  роз’яснення атуальних питань виборчого законодавства.

         Зокрема, було проведено зустріч з трудовим колективом Чорнобаївського районного сектору УДМС у Черкаській області на тему: «Конституційне право громадян на вибори» та інформаційну бесіду з працівниками Великоканівецької сільської ради на тему: «Виборчі права громадян».

         Особливу увагу, під час заходів, звернуто на роз’яснення механізму зміни місця голосування. Адже, значна частина українців може зіткнуться з проблемою, що не зможуть проголосувати на президентських виборах там, де реально живуть. Тому, щоб цьому зарадити, фахівці бюро пояснили, як можна виправити ситуацію і проголосувати.

         “Якщо ви постійно живете не в тому селі, місті чи навіть країні, де зареєстровані, плануєте подорож на день виборів, навчаєтесь чи їдете у відрядження, то маєте право досить швидко змінити місце для голосування. Зробити це можна до 25 березня цього року включно. Причому, робити це треба і перед першим туром, і перед другим, якщо він буде”, – зазначила  представник Чорнобаївського бюро правової допомоги.

         Для зміни місця голосування потрібно піти до найближчого відділу ведення реєстру виборців. Такі  відділення є в кожному районі та місті України, а також у районах в містах. Переважно це державні місцеві адміністрації та виконкоми міських рад. У відділі ведення реєстру слід заповнити заяву, де вказати дільницю чи адресу, за якою  виборець бажає проголосувати.

         Для зміни місця голосування потрібно взяти паспорт громадянина України.

         Тимчасову зміну місця голосування потрібно обґрунтувати й підтвердити це документами, які свідчать про перебування у місті чи селі, де бажаєш голосувати.

         Також громадянам було повідомлено як швидко можна перевірити себе у державному реєстрі виборців та надано рекомендції, що робити, якщо відомості про людину у реєстрі відсутні.

         По завершенні зустрічей учасникам надано тематичні буклети та плакати системи БПД, проекту Мін’юсту “Я маю право!”, а також інформаційне видання “Юстиція відкрита для людей”.