назад

2Пенітенціарна пробація – це підготовка осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, до звільнення з метою трудового і побутового влаштування таких осіб після звільнення за обраним ними місцем проживання.

       Саме з метою налагодження співробітництва у питаннях упровадження елементів пенітенціарної пробації 21 серпня було проведено робочу зустріч з суб’єктами соціального патронажу.

       Пенітенціарна пробація включає в себе соціальну адаптацію, а саме визначення місця проживання після звільнення, влаштування, у разі необхідності, до спеціалізованих установ для звільнених, госпіталізація до закладів охорони здоров’я осіб, які потребують стаціонарної медичної допомоги та працевлаштування працездатних осіб.

       У заході взяли участь керівництво філії Центру пробації в Запорізькій області, представники Департаменту соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації, Запорізького обласного центру зайнятості, Запорізького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей, Управління превентивної діяльності ГУНП в Запорізькій області, благодійної організації «100 % життя. Запоріжжя» та представники наглядових рад районних адміністрацій міста. Серед запрошених були присутні й представники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях.

       Не зважаючи на серйозність заходу, розпочався він дуже незвично – з екскурсії до Музею пенітенціарної служби в Запорізькій області.1

       В ході робочої зустрічі було розглянуто стан впровадження в області Порядку взаємодії установ виконання покарань, уповноважених органів з питань пробації та суб’єктів соціального патронажу під час підготовки до звільнення осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк. Обговорено проблемні питання, які виникають під час упровадження елементів пенітенціарної пробації (зокрема соціальної адаптації засуджених під час підготовки до звільнення з місць позбавлення волі) й шляхи їх вирішення.

       Однією з ключових проблем регіону є відсутність закладів соціального захисту для бездомних осіб та осіб, звільнених з місць позбавлення волі (центрів/служб обліку, будинків нічного перебування, центрів реінтеграції бездомних осіб, центрів соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі, соціальних готелів тощо), що унеможливлює забезпечення безпритульних житлом, подальшу реєстрацію та працевлаштування. З цього приводу Філією готується звернення до обласної та міської рад щодо відкриття центру реінтеграції бездомних осіб.

       3Також учасниками обговорені питання взаємодії з Об’єднаними територіальними громадами щодо соціального захисту звільнених з місць позбавлення волі та складання бази даних учасників зустрічі для своєчасної та результативної взаємодії. Представникам служб було запропоновано бути партнерами у цільовій програмі «Профілактика правопорушень та підтримання публічної безпеки у місті Запоріжжі на 2019-2021 роки». Також запропоновано започаткувати спільні виїзди до установ виконання покарань і проведення заходів з відповідними службами установи та особами, які готуються до звільнення.

       Перший такий виїзд заплановано на 30 серпня до Державної установи «Біленьківська випрана колонія № 99».

Для отримання безоплатної правової допомоги звертайтеся:

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях:

Запорізька область: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 8-й поверх, тел.: (061) 224-44-50

Донецька область: м. Маріуполь, вул. Зелiнського, 27а, тел.: (099) 768-25-67,

е:mail:   office.donetsk-zaporizhzhya@legalaid.dn.ua

Єдиний телефонний номер

системи безоплатної правової допомоги:

0-800-213-103 (безоплатно та цілодобово)