назад
02.12.22

В Зінькові з відвідувачами бібліотеки говорили про протидію насильству в сім’ї

Як захиститися від насильства в сім’ї? Що таке терміновий заборонний припис? Чим терміновий заборонний припис відрізняється від обмежувального припису? Яка передбачена відповідальність за вчинення домашнього насилля?

На ці та інші питання 01 грудня відповів фахівець Зіньківського бюро правової допомоги Сергій Корнійко спільно з психологом мобільної команди Зіньківської територіальної громади міжнародної гуманітарної організації «INTERSOS» Ольгою Михайленко, в ході участі в інформаційній годині для відвідувачів КЗ «Зіньківська публічна бібліотека ім. В.Г. Короленка» на тему «Правові механізми протидії насильству в сім’ї».

Юрист  в ході свого виступу в першу чергу зазначив, домашнє насильство – це діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь (стаття 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Особі, яка постраждала від домашнього насильства необхідно дотримуватися наступного алгоритму дій: вжити заходів щодо збору доказів протиправної поведінки та документування неправомірних дій; звернутися у поліцію для припинення правопорушення та обмеження контактів між  кривдником і жертвою; звернутися до суду у порядку цивільного судочинства із заявою про винесення обмежувального припису.

У випадку, якщо домашнє насильство має систематичний характер з боку одного і того ж самого кривдника, необхідно звернутися з заявою до поліції для притягнення кривдника до кримінальної відповідальності

Також разом з учасниками заходу переглянули відеоролик «Ми – проти насильства».

По завершенню заходу для відвідувачів бібліотеки працював консультаційний пункт доступу до БПД під час роботи якого, всі хто потребував правової допомоги, отримали юридичні консультації та роз’яснення.