назад

«Вас чекають в суді» в онлайн режимі: про проблемні питання встановлення юридичних фактів смерті та народження осіб на ТОТ  говорили на Сумщині

Регіональний центр з надання БВПД у Сумській області та Зарічний районний суд м. Суми співпрацюють не один рік поспіль. Триває проєкт «Правова допомога у суді», завдяки якому на постійній основі фахівці системи БПД Сумщини мають змогу долучитися до ініціатив керівництва суду. Днями відбулася чергова онлайн зустріч із громадянами у рамках проєкту «Вас чекають в суді», під час якого спікери розповіли, як здійснити реєстрацію факту народження/смерті, які відбулись на тимчасово окупованій території.

 

 

В якості спікерів до зустрічі долучилася голова Зарічного районного суду м. Суми Ганна Шелєхова, начальник відділу забезпечення роботи контактного центру Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Ігор Шпак та заступник начальника Управління – начальник Центрального відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) Юлія Красько.

“Наша держава на сьогодні знаходиться в умовах воєнного стану, а тому доволі часто громадянам доводиться стикатися з різноманітними проблемами, які стосуються підтвердження факту народження чи смерті на тимчасово окупованих територіях”, –  зазначила Ганна Шелєхова під час вітального слова.

Начальник відділу забезпечення роботи контактного центру Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Ігор Шпак розповів, що до суду необхідно звернутися з заявою про встановлення факту народження чи смерті та з відповідними доказами, що підтверджують цей факт.

Доказами можуть бути:

– фото, відео;

– копія свідоцтва про смерть чи народження, виданого на тимчасово окупованих територіях;

– показання свідків;

– медичне свідоцтво про народження дитини  або інші документи, з медичної установи,  що   підтверджують  народження дитини;

– копії заяв з поліції про зникнення особи, в тому числі у випадку загрози смерті;

– інші докази, які заявник вважає за потрібне додати до заяви.

Під час онлайн-зустрічі, окрім вимоги до заяви та які докази слід  до неї додати, обговорили такі питання:

  • Особливості розгляду справи в суді.
  • Що робити після ухвалення рішення? Порядок його виконання.

Зокрема, голова Зарічного районного суду м. Суми Ганна Шелєхова розповіла про судову практику та практику Європейського суду з прав людини щодо реєстрації факту народження чи смерті на тимчасово окупованих територіях. Детально зупинилася на підставах залишення заяв без руху. Також наголосила, що з заявами про встановлення факту народження/смерті можна звернутися до будь-якого місцевого суду, що знаходиться на підконтрольній Україні території, та акцентувала увагу, що заявники по даній категорії справ звільняються від сплати судового збору.

Заступник начальника Управління- начальник Центрального відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м.Суми) Юлія Красько розповіла, про порядок виконання рішень суду щодо встановлення факту народження чи смерті органами ДРАЦС.

Більш детально про зустріч, можете переглянути у відео – https://www.youtube.com/watch?v=OS53WG3WXec