назад

Важливо знати – ваші права у разі затримання в рамках кримінального провадження

BPDУкраїна є учасницею багатьох міжнародних договорів, які передбачають стандарти захисту прав людини. Одним із таких міжнародних актів є Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, яка ратифікована Законом України від 17 липня 1997 року. Стаття 5 Конвенції гарантує особисту недоторканість, захищаючи кожну людину від свавільного та необґрунтованого позбавлення волі. Вона закріплює основні процедурні права, такі, як право бути належним чином поінформованим про підстави арешту, право негайно постати перед суддею чи іншою службовою особою, якій закон надає право здійснювати судову владу, і право на швидкий розгляд судом законності позбавлення волі.

Положення Конвенції знайшли своє відображення в нормах національного законодавства. Так, відповідно до ст. 29 Конституції України та ч. 1 ст. 207 Кримінального процесуального кодексу України, ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше, як за вмотивованим судовим рішенням і тільки на підставах та в порядку, встановлених законом.

attentionПам’ятайте! Ваше затримання може відбутися лише в рамках кримінального провадження і лише на підставі ухвали суду. Затримання без судового рішення працівниками правоохоронних органів можливо у виняткових випадках, передбачених ст. 208 КПК України: 1) якщо особу застали під час вчинення злочину або замаху на його вчинення; 2) якщо безпосередньо після вчинення злочину очевидець, в тому числі потерпілий, або сукупність очевидних ознак на тілі, одязі чи місці події вказують на те, що особа щойно вчинила злочин.
В будь-якому випадку, обов’язково вимагайте у працівників правоохоронних органів пред’явити свої службові посвідчення. Запам’ятайте, а краще запишіть, їх прізвища, звання та посади. Можливо, це вам стане у нагоді.

Уповноважена службова особа, що здійснила затримання, повинна негайно повідомити затриманому зрозумілою для нього мовою підстави затримання та у вчиненні якого злочину він підозрюється, а також роз’яснити право мати захисника (адвоката) та право зберігати мовчання.

attentionПам’ятайте! Адвокат до вас має прибути протягом однієї години. До його прибуття ви маєте право взагалі відмовитись підписувати будь-які документи та давати пояснення. Таке право гарантує стаття 63 Конституції України і працівник правоохоронних органів зобов’язаний ознайомити вас із положеннями вказаної статті. В такому разі слід ввічливо пояснити співробітникам поліції, що ви відмовляєтесь підписувати будь-які документи за відсутності адвоката, оскільки не є фахівцем у галузі права і не бажаєте виникнення ускладнень надалі. Не обирайте адвоката за порадою правоохоронців. Якщо у вас немає фінансової можливості самостійно залучити захисника, вимагайте залучення захисника за рахунок держави.
Також, у вас є право негайно повідомити про своє затримання та місце перебування близьких родичів, членів сім’ї чи інших осіб, вимагати, у разі необхідності, надання належної медичної допомоги, у разі порушення ваших прав під час затримання, оскаржувати дії працівників правоохоронних органів та вимагати перевірку обґрунтованості затримання в суді, інші процесуальні права, передбачені ст. 42 Кримінального процесуального кодексу України.

attentionПам’ятайте! У випадку затримання особи складається протокол, який підписується працівником правоохоронного органу, який його склав, і затриманим. У протоколі неодмінно зазначаються дата і час затримання та його підстави з обов’язковим посиланням на норму закону, що їх передбачає. Копія протоколу негайно під розпис вручається затриманому.
Згідно з чинним законодавством затримання за підозрою у вчиненні злочину без судового рішення не може тривати більше 72 годин з моменту затримання, тому особливу увагу слід звертати на те, щоб у протоколі були вірно вказані дата та час затримання. Протягом 60 годин затримана особа повинна бути звільнена або доставлена до суду, для розгляду клопотання про обрання стосовно неї запобіжного заходу.

Уповноважена службова особа, що здійснила затримання, зобов’язана негайно повідомити про цей факт центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Призначений центром з надання безоплатної правової допомоги адвокат прибуває до затриманої особи протягом години з моменту видання йому доручення та діє відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». В Чернігівській області установою, що забезпечує призначення адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги, є Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Чернігівській області (далі – Центр). Поштова адреса: 14000, м. Чернігів, вул. П‘ятницька, 39, оф. 715. Зателефонувати до Центру можна цілодобово безкоштовно за телефоном 089-120-00-85.Номер єдиної гарячої лінії: 0 (800) 213-103
Людина є найбільшою соціальною цінністю. Тому всебічна охорона її життя, прав та свобод – один з основних обов’язків держави.