назад

Важливий напрям діяльності місцевих центрів – покращення правової обізнаності громадян

gol

Правова обізнаність громадян – це запорука демократичного суспільства. Неспроможність відстояти та захистити свої права є серйозною перешкодою в реалізації конституційно закріплених норм. Тому діяльність Сарненського місцевого центру спрямована перш за все на посилення правової спроможності громадян.

Одним з важливих напрямків цієї діяльності є робота з молодим поколінням. Тому директор Сарненського місцевого центру Микола Павлюк зустрівся з учнями 8 класів Сарненської загальноосвітньої школи №2 та прочитав лекцію на тему «Трудові права неповнолітніх».

1

Фахівець розповів учням про право на працю та де воно закріплене, умови прийняття на роботу неповнолітніх, тривалість їх робочого часу та право на відпустку. Також очільник місцевого центру роз’яснив, що неповнолітні громадяни України мають такі ж трудові права, як і дорослі, однак користуються додатковими пільгами та гарантіями.

Після завершення заходу діти давали відповіді на запитання вікторини, які стосувалися прочитаної лекції. Також Микола Павлюк розповів учням та педагогічному колективу про те, які правові послуги можна отримати у Сарненському місцевому центрі та бюро правової допомоги.

Тим часом головний спеціаліст Рокитнівського бюро правової допомоги Ігор Богданець з відвідав Томашгородську сільську раду. Під час зустрічі з працівниками сільради обговорювалися земельні питання, які є найбільш актуальними у цій сільській раді. Також фахівець бюро правової допомоги роз’яснив колективу сільської ради зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» щодо розширення кола суб’єктів її отримання, а також про основні завдання, які стоять перед бюро правової допомоги, найважливішими серед яких є забезпечення доступу до вторинної правової допомоги, надання безоплатної первинної правової допомоги – правової інформації та консультацій, а також безпосереднє надання безоплатної вторинної правової допомоги.

2

Керівник Володимирецького бюро правової допомоги Ірина Демидчик на виконання Меморандуму про співпрацю між Координаційним центром з надання правової допомоги та Державною службою зайнятості спільно з працівниками Володимирецького районного центру зайнятості провела семінар щодо загальних питань зайнятості населення на ринку праці.

3

Під час заходу особам, які вперше зареєструвалися у центрі зайнятості, роз’яснили права та обов’язки, умови нарахування соціальних виплат з безробіття, залежність розміру таких виплат від наявності /відсутності страхового стажу. Окрім того, після семінару функціонував мобільний пункт консультування, під час якого громадян отримали кваліфіковані юридичні консультації щодо спадкового та пенсійного права, а також соціального забезпечення громадян.

Тим часом з метою якомога більшого поширення інформації про діяльність бюро правової допомоги, а також для консультування якнайбільше громадян керівник Березнівського бюро правової допомоги Микола Ничипорук під час виступів в програмі ТРК «Березне» роз’яснив слухачам радіо теми «Закінчення строку дії договору не звільняє від відповідальності» та «Кредит онлайн: правомірність вимог за таким договором».

Довідково. Сарненський місцевий центр з надання БВПД знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Широка, 22 (другий поверх приміщення «Приватбанку»). Тел.: (03655) 3-22-20, (067) 856 74 35. Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).

Березнівське бюро правової допомоги: м. Березне, вул. Київська, 9 (приміщення ЦНАПу та статистики), тел. (03653)5-34-44, (067) 836 50 41, (096) 117 38 45.

Володимирецьке бюро правової допомоги: смт Володимирець, вул. Соборна, 20 (приміщення Володимирецької районної державної нотаріальної контори), тел. (03634) 2-58-08, (068) 091 88 85.

Дубровицьке бюро правової допомоги: м. Дубровиця, вул. Воробинська, 9 (приміщення районної бібліотеки), тел. (03658)2-00-06, (068) 085 13 52.

Рокитнівське бюро правової допомоги: смт Рокитне, вул. Незалежності, 21 (приміщення Управління Державної казначейської служби України в Рокитнівському районі), тел. (03635)2-30-03, (097) 318 59 96.