назад

Вчимося бути відповідальними

viber image2

У рамках проведення Місячника правових знань в регіоні, заступник начальника відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Козаченко провела лекцію для учнів 7-9-х класів Полтавської загальноосвітньої школи №23, під час якої розповіла про основні аспекти юридичної відповідальності неповнолітніх.

 

«Багато неповнолітніх, вчиняючи правопорушення або злочини, навіть не замислюються, що вони вже повною мірою підлягають відповідальності за скоєні ними діяння, а якщо й розуміють це, то помилково вважають, що можуть уникнути покарання, думаючи, що відповідальність наступає з більше пізнього віку», – зазначила Юлія Козаченко звертаючись до учнів.

Так, вона розповіла учням про особливості адміністративної та кримінальної відповідальності неповнолітніх, з якого віку неповнолітні особи притягуються до відповідальності, які заходи впливу застосовуються до них, які найбільш поширені адміністративні правопорушення вчиняються неповнолітніми та повідомила про те, яка саме відповідальність настає за вчинення того чи іншого правопорушення. Також представниця системи БПД наголосила на тому, що у випадку вчинення правопорушень та злочинів неповнолітніми батьки притягуються до відповідальності за ухилення або неналежне виконання батьківських обов’язків.viber image31011

Фахівчиня Регіонального центру розповіла про те, які заходи впливу застосовуються до неповнолітніх, які вчинили адміністративне правопорушення віком від 16 до 18 років. Юля Козаченко детально розкрила поняття зобов’язання публічно або в іншій формі попросити вибачення у потерпілого; попередження; догани або суворої догани; передачі неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх замінюють, чи під нагляд педагогічному або трудовому колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання.

«Передавати неповнолітнього правопорушника під нагляд батькам або особам, що їх замінюють, доцільно лише в разі їх згоди і здатності забезпечувати нагляд і відповідний виховний вплив на неповнолітнього. Бажання і згода останнього при цьому не вра­ховуються», – додала вона.

Юлія Козаченко також розповіла про те, з якого віку особа може бути притягнута до кримінальної відповідальності, за які злочини віковий ценз знижено та з чим це пов’язано.

«Кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося шістнадцять років. Цей вік прийнято називати загальним віком кримінальної відповідальності. Необхідність встановлення в законі вікової межі кримінальної відповідальності обумовлена перш за все тим, що ця обставина нерозривно пов’язана із здатністю особи усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними,» – повідомила заступниця начальника відділу.

Разом із тим Юлія Козаченко повідомила, що Кримінальним кодексом передбачений так званий знижений вік, з якого може наставати кримінальна відповідальність. Так, особи, які вчинили злочин у віці від чотирнадцяти до шістнадцяти років, підлягають кримінальній відповідальності за вчинення низки злочинів, таких як умисні вбивства, спричинення тяжких тілесних ушкоджень зґвалтування, крадіжки, грабежу, розбою, хуліганства тощо.

Крім того фахівчиня Регіонального центру розповіла про застосування покарань до неповнолітніх , які передбачені саме Кримінальним кодексом,  а саме : штраф;  громадські роботи;  виправні роботи; арешт; позбавлення волі на певний строк.

«Незнання законів не звільняє від відповідальності так визначає Конституція України, тому для того, щоб не мати проблем із законом необхідно знати правові норми та дотримуватися їх», – наголосила Юлія Козаченко.

Учні також мали змогу переглянули фільм «Життя це вибір», який спрямований на профілактику правопорушень серед неповнолітніх.

         Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Додатково повідомляємо, що цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.