назад

Вдала практика захисту адвоката Донецької області у справі про зобов’язання органу влади здійснити виплату щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеній особі

  2

   Згідно чинного законодавства України, внутрішньо переміщені особи мають право на отримання матеріальної допомоги на покривання витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. З проблемою невиплати органом влади належної адресної допомоги жінка звернулася до фахівців Краматорського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.  

Адвокат Дарія Володимирівна Столярова співпрацює з центром з надання (далі – БВПД) у Донецькій області, та у цій справі діє на підставі доручення, виданого Краматорським місцевим центром з надання БВПД №0501-0201723-01 від 01 грудня 2016 року.

Громадянка С за рекомендацією іншої особи, звернулась за допомогою до Краматорського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в липні 2016 року. Вона є суб’єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу відповідно до ч.1 ст.14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, оскільки є інвалідом 2 групи, та отримує пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осі. Окрім цього, жінка є внутрішньо переміщеною особою. Зауважимо, що вказані правовідносини регулюються Кодексом Адміністративного судочинства України, зокрема, Законом України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”, Постановою КМУ №509 від 01.10.2014р “Про порядок оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи”.              

Постановою Краматорського міського суду Донецької області від 07.07.2016р за адміністративним позовом гр-ки С до Управління соціального захисту населення Краматорської міської ради (далі – УСЗН, відповідач), який задоволено частково, відповідачу зобов”язано призначити заявниці виплату щомісячної адресної допомоги з березня 2016 року як особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та проведення АТО, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. Рішення набрало законної сили та підлягало виконанню. Однак, Краматорське УСЗН дане судове рішення не виконує, відмовляється провести нарахування та виплату С зазначеної допомоги, у зв”язку з чим жінка змушена звернутись до суду з даним позовом. 

Місцевим центром жінці було призначено адвоката  Д. Столярову, завдяки чому в  січні 2017 року оформлено та подано адміністративний позов до Краматорського міського суду Донецької області про визнання дій органу влади неправомірними та зобов”язати вчинити певні дії. Адвокат підготувала відповідну позовну заяву, обґрунтувала позовні вимоги клієнтки, зібрала та витребувала всі необхідні письмові докази.                       

Таким чином, Краматорський міський суд Донецької області дійшов висновку про те, що відповідач ухиляється від виконання рішення та обов’язку здійснити подальшу виплату щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеній особі. У зв”язку з чим, вимоги  позивачки задоволені в повному обсязі. А від так, доводи, викладені в позові, знайшли своє підтвердження в судовому засіданні.               

У разі виникнення питань Ви можете звернутися до найближчого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

 

  Краматорський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Краматорськ, вул. Академічна, 20; тел.: 099-266-91-62, (06264)-6-63-41

 

  Маріупольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Маріуполь, пр. Нахімова, 82; тел.: 050-951-28-81