назад

Вебінар: просто, зручно і доступно

2«Знаю! Дію! Захищаю!» – під таким гаслом триває загальнонаціональний проект «Я МАЮ ПРАВО!». Триває й правопросвітницька діяльність фахівців державної системи БПД, які ставлять на меті навчити мешканців Херсонщини відстоювати та захищати свої права.

Якщо згадати перші кроки реалізації даного проекту на Херсонщині, то це  створення оперативного штабу із забезпечення прав і свобод власників земель чи збіжжя, мобільних консультативних груп, під час яких фахівці системи БПД та ГТУЮ у Херсонській області надавали юридичну допомогу громадянам, у тому числі й жителям віддалених сіл.

Наступний крок реалізації проекту «Я МАЮ ПРАВО!» – виготовлення буклетів з алгоритмами захисту прав та створення соціальних роликів, які можна побачити на регіональних каналах «Скіфія», KRATU та ЯТБ. І як результат – оголошення 2018-го Роком реалізації просвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

Крім того, за сприянням фахівців з моніторингу та комунікації Регіонального центру, наших колег чи не щотижня можна почути в радіопередачах «Соціальний аспект» та «Ранковий дайджест» на обласному радіо філії ПАТ НСТУ «Херсонська регіональна дирекція «Скіфія».

Ст. 57 Конституції передбачає, що «Закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права і обов’язки громадян, мають бути доведені до відома населення у порядку, встановленому законом». Згідно зі ст. 59 «Кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно». Незважаючи на те, що з 2012 року держава забезпечила призначення захисника у кримінальному процесі – більшість громадян не знає про таке право, як і про послуги, котрі можна отримати в місцевих центрах з надання БВПД.

Щоб виправити ситуацію, наші колеги застосовують різні форми правової освіти населення, у тому числі за допомогою веб-технологій, тим більше що за рекомендаціями Регіонального центру, усі місцеві центри області та їх бюро на кінець 2017 року були обладнані онлайн зв´язком.

Наявний технічний ресурс дав можливість реально скоротити відстань до потенційних клієнтів системи БПД та дозволив раціонально використовувати робочий час. Мова йде про онлайн консультування або вебінари.

1Поки Голопристанський та Каховський місцеві центри налагоджують правопросвітницьку співпрацю з районними органами управління освіти, вирішують питання підписання відповідних меморандумів про співпрацю та розробляють тематику вебінарів, Херсонський місцевий центр в особі свого самостійного відділу «Білозерське бюро правової допомоги» вже провели два вебінари на тему «Захист прав людини». А Бериславський місцевий центр з 9 по 22 лютого запланував проведення трьох вебінарів для трудових колективів та учнів старших класів Новобериславської, Іщенської та Чкалівської ЗОШ на тему «Вплив домашнього насильства на психіку дитини» та «Як захистити свої права».

2Головний спеціаліст Білозерського бюро правової допомоги Альона Василевич провела дві онлайн зустрічі: першу – з учнями 6-их класів Правдинської загальноосвітньої школи в останній день січня, другу –  з учнями 6-Б класу Чорнобаївського навчально-виховного комплексу 5 лютого.3

Під час вебінарів Альона Василевич ознайомила дітей з основними нормативними актами чинного законодавства України, в яких визначено та закріплено права людини, шляхи недопущення їх порушень, механізми й порядок їх захисту. Спеціаліст розповіла дітям про установи та заклади, до яких необхідно звертатись у випадку виникнення конфліктних ситуацій.

В ході інтерактивного спілкування спікер розказала дітям та педагогам про систему безоплатної правової допомоги, зокрема про роботу Херсонського місцевого центру та підпорядкованого йому Білозерського бюро правової допомоги, їх завдання та функції, а також повідомила адреси розташування та контакти цих закладів.

4

Крім правопросвітницької діяльності, така форма дозволить фахівцям з правознавства проводити консультації, бо на вебінарі є можливість взаємодіяти з ведучим, тобто ставити свої або відповідати на його запитання, виконувати завдання тощо. Взагалі вебінари поширені в діловому середовищі, адже мають ряд переваг, а саме: зручність, доступність, інтерактивна взаємодія між спікером та цільовою аудиторією, зворотний зв´язок. До того ж онлайн консультування забезпечать рівний доступ до правосуддя різних категорій громадян, насамперед, людей з обмеженими можливостями.

Враховуючи, що зараз триває робота місцевих центрів з організації вебінарів,  поради від начальника відділу підтримки та розвитку інфраструктури Регіонального центру з надання БВПД Олександра Бондаренка не будуть  зайвими, оскільки мають місце певні технічні труднощі, не всі школи області обладнані високошвидкісним Інтернетом.

Тож для участі у вебінарі, необхідно мати:

  • підключення до Інтернету (не менше 512 кбіт/с, бажано мати більш швидке підключення. При використанні більш повільного підключення можуть виникати спотворення звукового та відеосигналу або повна втрата зв’язку з сервером);
  • навушники чи колонки;
  • мати встановлену останню версію Adobe Flash Player та Skype;
  • мікрофон (наявність мікрофону не обов’язкова, його наявність дає можливість голосового спілкування з ведучим та групою);
  • веб-камеру (наявність веб-камери не обов’язкова. Використання веб-камери дає можливість транслювати відео з веб-камери усім учасникам вебінару).