назад
03.06.16

Відбулася робоча зустріч зі Службою у справах дітей

nepovnolitni pr

Працівники Першого місцевого центру з надання БВПД зустрілися з керівниками Служби у справах дітей Київської міської державної адміністрації.

Під час зустрічі обговорювали питання визначення статусу дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, та дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

 

Згідно з Законом України «Про безоплатну правову допомогу» право на безоплатну правову допомогу мають діти-сироти, діти, що позбавлені батьківського піклування, діти, що перебувають у складних життєвих обставинах, та діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Це найчутливіша та найвразливіша категорія наших клієнтів, яка завжди потребує особливої уваги та захисту. Список дітей, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, розширюють: так, взимку 2016 року він доповнився дітьми, що постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Проте кожна дитина може потрапити до скрутного становища і опинитися в умовах, що негативно впливають на їхнє життя, стан здоров’я чи розвиток – у зв’язку із інвалідністю, тяжкою хворобою, безпритульністю, перебуванням у конфлікті із законом, залученням до найгірших форм дитячої праці, залежністю від психотропних речовин та інших видів залежності, насильством та жорстоким поводженням в сім’ї, ухилянням батьків, осіб, які їх замінюють, від виконання своїх обов’язків, обставинами стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф, воєнних дій чи збройних конфліктів тощо. Щоб допомогти якомога більшій кількості таких дітей, Центри з надання БВПД і розвивають співпрацю зі Службою у справах дітей.

nepovnolitni 1

 

На зустрічі, що відбулася, мова йшла про узгодження дій щодо виявлення дітей, що потребують допомоги, та визначення їхнього статусу. Часто таким дітям потрібна кваліфікована допомога адвоката – і адвокати, які надають безоплатну правову допомогу, зможуть зайнятися і справами таких неповнолітніх клієнтів.

Про те, чим ще – постійними пунктами мобільних консультувань, виїзними консультуваннями до конкретних клієнтів абощо – Центри могли б допомогти, розвинувши співпрацю, обговорять на спільній нараді керівників районних відділів Служби у справах дітей та керівників Київських місцевих центрів, що відбудеться наприкінці червня.