назад
24.05.16

Відбувся круглий стіл на тему “Реалізація права на захист”

1426443439 shutterstock 192998444Головне територіальне управління юстиції в місті Києві, Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в місті Києві, Дарницька районна в місті Києві державна адміністрація та Дарницьке управління поліції ГУ НП у місті Києві провели круглий стіл щодо реалізації права на захист та організації надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

У зустрічі взяли участь в.о. голови Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації Василь Лозовий , начальник Дарницького управління поліції ГУ НП у місті Києві полковник поліції Сергій Чернишев , заступник керівника Київської місцевої прокуратури №2 Олександр Суботин, начальник Головного територіального управління юстиції у місті Києві Станіслав Куценко, начальник Управління реєстрації нормативно-правових актів Олена Мацюк, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в місті Києві Оксана Василяка, директор Третього київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Рудих та адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу та чергують у Дарницькому районі, зокрема Аліна Самарець, Юлія Житнікова, Марія Камінська, Олександр Корюкін, Михайло Федоренко, Віктор Воронов, Леонід Шалімов.

На зустрічі Оксана Василяка окреслила ситуацію щодо стану забезпечення прав затриманих у Дарницькому районі, визначила можливі шляхи співпраці відповідно до Меморандуму про співпрацю між Національною поліцією України та Міністерством юстиції України у сфері надання безоплатної правової допомоги.

Адвокат Аліна Самарець окреслила основні проблеми, що виникають при наданні правової допомоги затриманим. Також торкнулася вона і питання дотримання прав самих адвокатів. Адвокат Леонід Шалімов продовжив цю тему і розповів про окремі проблеми участі захисника у кримінальному провадженні.

Під час зустрічі присутні обговорили і інші актуальні питання взаємодії сторони обвинувачення та сторони захисту на досудовому слідстві, серед яких: забезпечення конфіденційного спілкування адвокатів з підзахисними, вчасне інформування про проведення процесуальних дій, недопущення випадків затримання осіб без оформлення їх статусу, налагодження своєчасного обміну інформацією про затриманих, запобігання порушенню гарантів адвокатської діяльності, організація спільних навчальних заходів, спрямованих на підвищення рівня правової поінформованості поліцейських, працівників системи БВПД, юристів та адвокатів, що надають безоплатну правову допомогу.

За результатами зустрічі було домовлено про те, що Регіональний центр з надання БВПД разом з Дарницьким управління поліції ГУ НП у місті Києві та Київською міською прокуратурою №2 організують та проведуть тренінг для слідчих та працівників прокуратури Дарницького району щодо положень закону України «Про безоплатну правову допомогу», а також порядку залучення адвокатів до захисту затриманих, підозрюваних та обвинувачених осіб.

Крім цього, протягом зустрічі домовилися дослідити можливість створення у Дарницькому управлінні поліції ГУ НП у місті Києві окремої кімнати для конфіденційного спілкування адвокатів із затриманими особами та розмістити у відділеннях інформацію про реалізацію права на безоплатний захист. Також буде налагоджено оперативний обмін інформацією про порушення прав адвокатів.