назад

Відбувся круглий стіл про вдосконалення механізмів захисту речових прав на земельні ділянки

Zemlia2 квітня 2018 року Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області провів круглий стіл на тему «Удосконалення механізмів захисту речових прав на земельні ділянки».

Метою проведення круглого столу було обговорення змін до законодавства, їх вплив на реалізацію процедур оформлення права власності на земельні ділянки, типових проблемних питань захисту права власності, з якими звертаються клієнти до працівників системи БВПД та адвокатів, які працюють з центрами надання БВПД, механізмів виправлення помилок в Державному земельному кадастрі та підготовка проведення навчального семінару з однойменною назвою для працівників та адвокатів системи БВПД.

Узагальнену проблематику представив начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Регіонального центру Орест Шот, який сконцентрував увагу присутніх на інформації, необхідній під час проведення навчального семінару працівникам системи БВПД для ефективного надання ними консультацій відвідувачам, які звертаються за допомогою.

Участь в роботі взяли: начальник юридичного управління Головного управління Держгеокадастру у Львівській області Василь Собко, заступник начальника Управління державного земельного кадастру Головного управління Держгеокадастру у Львівській області Валентина Войтенкова, начальник відділу правопросвітництва Другого львівського місцевого центру з надання БВПД Христина Гаталяк, представники адвокатського пулу земельників Руслана Кравчишин та Марія Юнко.

Валентина Войтенкова зазначила, що постановою Кабінету Міністрів України від 6 грудня 2017 № 925 «Деякі питання удосконалення механізмів захисту речових прав на земельні ділянки» затверджено зміни до Порядку ведення Державного земельного кадастру.

Так, відповідно до Порядку ведення Державного земельного кадастру, розгляд повідомлення про виявлення технічної помилки та виконання за результатами його розгляду дій, здійснюються Державним кадастровим реєстратором у день надходження такого повідомлення. Якщо факт невідповідності відомостей Державного земельного кадастру інформації, що міститься в документах, які є підставою для внесення таких відомостей, підтверджено, Державний кадастровий реєстратор за допомогою програмного забезпечення Державного земельного кадастру складає в електронній та паперовій формі протокол виправлення помилки, безоплатно виправляє допущену помилку (крім випадків, коли технічна помилка допущена не з вини органу, що здійснює ведення Державного земельного кадастру) та надсилає державному реєстраторові прав на нерухоме майно повідомлення в електронній формі. При отриманні такого повідомлення, державний реєстратор, відновлює розгляд відповідної заяви, та повторно, у режимі реального часу, оновлює запит до Державного земельного кадастру для отримання виправлених відомостей ДЗК і підтягнення їх до заяви.

У свою чергу Василь Собко зупинився на питаннях судового захисту речових прав на земельні ділянки, а також про внесені зміни до Постанови Кабінету Міністрів України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та про реалізацію пілотного проекту щодо інформування у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Марія Юнко як відповідальна особа за проведення навчального семінару, що має відбутись 23 квітня, обговорила з учасниками цілий ряд питань щодо його підготовки, уточнення програми семінару, тем виступів і учасників.

На конкретних прикладах, запропонованих Русланою Кравчишин та Христиною Гаталяк, учасники круглого столу детально обговорили варіанти можливих дій адвоката щодо вирішення проблемних питань, які реально виникли у клієнтів двох місцевих центрів.

У підсумку Орест Шот звернув увагу учасників круглого столу на те, що вдалось ефективно обговорити деталі проведення навчального семінару, сконцентрувати увагу на найголовніших питаннях механізмів оформлення речових прав, виправлення помилок в Державному земельному кадастрі, що створює передумови якісного проведення навчального семінару для працівників та адвокатів системи БВПД.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).