назад

Відбувся круглий стіл у м. Кам’янець-Подільський

DSC 0841     30 червня 2015 року відбувся круглий стіл з нагоди відкриття Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

 

     Місцеві центри забезпечуватимуть доступ до безоплатної правової допомоги  у цивільному та адміністративному процесах для цілої низки соціально незахищених категорій громадян, таких як: малозабезпеченим (особам, чий середній місячний сукупний сімейний дохід не перевищує прожиткового мінімуму), учасникам бойових дій (у тому числі, це стосується учасників АТО із відповідним статусом, та членів сімей загиблих), дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям, та ін. Усім цим незахищеним категоріям осіб будуть надаватися послуги адвокатів для представництва їх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах, а також потерпілим і свідкам у кримінальних провадженнях, якщо вони належать до категорій, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, як це визначено ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

     Відкритий у Кам’янці-Подільському центр знаходиться за адресою вул. Пушкінська, 44. Звернутися до центру за допомогою зможуть  мешканці не лише нашого міста і району, а й Дунаєвецького, Новоушицього та Чемеровецького районів, які обслуговує місцевий центр.  Особа, яка потребує представництва своїх інтересів у суді, та немає достатніх фінансових можливостей для здійснення цього представництва, матиме змогу звернутися до центру та отримати допомогу кваліфікованого захисника – адвоката – який  надаватиме свої послуги безоплатно для клієнта. Послуги адвоката оплачує держава.

     Підставою для відкриття центрів є конституційне право кожного на захист безоплатно, у випадках передбачених законом. Окрім національного законодавства таке право закріплено й у низці міжнародних забовязань України, таких, зокрема, як Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. Завдання місцевих центрів – забезпечення цього права.

     Як зазначив директор Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Максим Ільчишен, є вірогідність, що не всі із громадян, які звернуться до центру, потребуватимуть саме безоплатної вторинної, а по суті, адвокатської правової допомоги задля представництва своїх інтересів у судах. Певна частина осіб потребуватиме надання правових консультацій та роз’яснень, які центр відповідно до покладених на нього завдань не надаватиме. Таку функцію надають інші спеціалізовані установи в регіонах. «Ми будемо з’ясувати, з якою проблемою прийшла людина. Навіть якщо вона не є нашим клієнтом з точки зору належності до категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, або її проблема виходить за межі такої допомоги, і лежить в досудовій площині, ми, цю людину будемо орієнтувати, які є організації, що можуть допомогти кожній конкретній людині з її проблемою, і до кого звернутися за такою допомогою. Саме тому ми будемо активно налагоджувати ефективний  діалог  між центром та органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями тощо». А відтак, громадяни, які звертатимуться до центрів, будуть зорієнтовані куди йти та що робити, аби вирішити своє питання по суті – не зважаючи на те непотрібна чи їм буде саме адвокатська допомога у судовому порядку, чи вирішення їхніх питань можливе у досудовий спосіб. Для цього центри будуть налагоджувати мережеву співпрацю із усіма організаціями, які надають допомогу людям щодо захисту їхніх прав.

     Також директор Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Максим Ільчишен запевнив,що: «Ми будемо з’ясувати, з якою проблемою прийшла людина. Навіть якщо вона не є нашим клієнтом з точки зору належності до категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, або її проблема виходить за межі такої допомоги, і лежить в досудовій площині, ми, цю людину будемо орієнтувати, які є організації, що можуть допомогти кожній конкретній людині з її проблемою, і до кого звернутися за такою допомогою. Саме тому ми будемо активно налагоджувати ефективний  діалог  між центром та органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями тощо».

     Міський голова м. Кам’янець-Подільського Михайло Сімашкевич зазначив: «Насправді, я з великою приємністю вітаю Вас із відкриттям такого центру. Вже довгий час ми разом працювали над його створенням. З завтрашнього дня наша громада зможе отримати кваліфіковану юридичну допомогу, а це забезпечить і дотримання принципів законності в органах державної влади і місцевого самоврядування. Міська влада залишається відкритою до діалогу і готова по мірі можливості допомагати Вам у цій справі».

    Секретар Кам’янець-Подільської районної ради Василь Бугерчук заявив ,що «дуже приємно бачити в цьому молодому колективі знайомих людей, людей яких я знаю дуже довгий час і яким я вірю. Я завжди говорив, що будь-що можна робити двома шляхами – по совісті і по закону. Тож мені приємно, що в цьому колективі більшість людей, у яких ці шляхи (по совісті і по закону) поєднуються. Районна рада завжди готова Вам допомогти і підтримати. Звертайтесь і ми з задоволенням будем працювати разом з вами».

     Станіслав Ноль, начальник Кам’янець-Подільського міськрайонного управління юстиції, зауважив «Оскільки Міністерство юстиції виступило ініціатором створення таких центрів по всій Україні, я жалкую лише про одне – що подібні установи не були створені ще з самого моменту здобуття нашою державною незалежності. Наскільки простіше було б працювати всім державним інституціям, наскільки б покращилася якість життя простих громадян, якби вони мали своєчасний доступ до правових послуг, правової допомоги. Маю приємність констатувати, що в Кам’янці з таким колективом ця установа дійсно забезпечить ефективний механізм доступу до правосуддя простим громадянам».

     Обговорюючи тематику круглого столу, адвокат Натілія Мерінова наголосила «Я працюю в системі БВПД як адвокат від самого початку. На сьогодні той порядок і ті підходи які демонструються системою БВПД відносно людей і адвокатів не варто змінювати і, навіть, покращувати. Якщо ті тенденції, які ми бачимо з боку держави,  збережуться, від цього отримають позитивні результати і громадяни, і адвокатське середовище»

     Що стосується інших районів області, то із 1 липня тут окрім Кам’янець-Подільського відкрито ще 3 центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги – у Хмельницькому, Старокостянтинові та Шепетівці, які також обслуговуватимуть по кілька прилеглих районів.

{gallery}img/novyny/open_centers/kamenec{/gallery}